Aká je trieda reakcie na oheň smrekového dreva ?
Ing.KONDRLÍK Štefan:
V súčasnosti už neplatí ČSN 73 0862. Neviete náhodou niekto, akú má podľa STN EN 13501-1 triedu reakcie na oheň smrekové drevo? Údajne môže byť v rozmedzí A2 až E. Napríklad drevenný obklad do hrúbky 20 mm má mať údajne triedu reakcie na oheň "E" - t.j. podľa prevodnej tabuľky má stupeň horľavosti "C3". Kde by som sa dostal k informácii ?
Ing.KONDRLÍK Štefan:
Ešte doplňujem svoju otázku. Neviem, či je niekde definovaná trieda reakcie na oheň jednotlivých druhov dreva. Ak nie je určená trieda reakcie na oheň, tak podľa čoho sa projektujú a vykonávajú revízie na nových drevostavbách? Stupeň horľavosti dreva, ktorý je uvedený v ČSN 73 0862 nie je možné použiť, nakoľko táto norma už bola zrušená. Jediný spôsob je určiť stupeň horľavosti podľa prevodnej tabuľky podľa ČSN EN 13 501-1. Takto určený stupeň horľavosti sa môže líšiť od stupňa horľavosti ktorý je uvedený v zrušenej norme. Typický príklad je fasádny polystyrén, ktorý je podľa novej normy ľahko horľavý - trieda reakcie na oheň je "E" a z toho podľa tabuľky má stupeň horľavosti je "C3"
Milan Hudec:
Je vždy na dodavateli toho kterého materiálu, aby předložil atest, pokud tento není k dispozici, je třeba postupovat jako v případě C3.
Obecné atesty na ten který materiál jsou mnohdy zavádějící (dřevo může být napuštěné různými látkami, které jeho reakci na oheň mohou jak zlepšit tak zhoršit.)
Ing.KONDRLÍK Štefan:
To Hudec:
Môžete zo svojej skúsenosti uviesť niektoré druhy dreva ktoré boli napustené nejakými látkami aj ich triedu reakcie na oheň ? Ja vo svojej praxi som ešte taký atest od žiadneho výrobcu neobdržal. Na Slovensku aj v Čechách je veľmi veľa výrobcov ( píly dreva ) , ktoré režú drevo. Nemajú atesty o určení triedy reakcie na oheň a svoje výrobky ani necertifikujú. Zaujímajú ma ako je to teda v drevostavbách ? Všetky drevostavby by mali mať stupeň horľavosti "C3" ?
Milan Hudec:
např.
BOCHEMIT ANTIFLASH
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana