Musí být vždy dodržena impedance, když mám na vývodu chránič 30mA?

<< < (3/5) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  03.08.2011, 18:58

Pro nn síť TT je chránič 100mA povinný a síť IT při druhé poruše přechází na podmínky pro síť TN. Není co řešit.

IT může při druhé poruše přejít nejen do TN, ale také do TT - neživé části uzemněny zvlášt či po skupinách.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jozef BABJAK  03.08.2011, 19:02

Mimochodom, kde sa používajú 10mA prúdové chrániče?

Ve zdravotnictví.

Jan Franěk:
Citace: Blesk11  03.08.2011, 15:09

Ano, tomu rozumim, že nelze použít chránič bez jističe, ale při poruše přeci vybaví FI v mnohem kratším čase, naproud samozřejmě ne, v normě je také napsáno, když nevyhoví impedance nutno použít doplňkové pospjení, jak
to je tedy zde?Dík

Vždy, pokud máte nějaký problém, zde právě nevyhovující impedanci, musíte špatně funkční ochranu nahradit jinou. Tedy doplňující ochranou, což může být chránič, nebo pospojení.(zjednodušeně) Zde je zásuvka, předpokládám, že pro všeobecné použití, tudíž chránič musí být. Proto, nemusíte pospojovat, pokud se jedná o prostor s vnějšími vlivy normálními, na které se nevtahují zvláštní normy, třeba jako na koupelny.
Pokud hodnota impedance nevyhovuje pouze o trochu, ničeho bych se nebál. V opačném případě bych začal okamžitě uvažovat o snížení hodnoty jističe.

A ještě jedno zamyšlení. Za celou dobu praxe jsem se s tím u zásuvek tahaných kabelem CYKY 2,5 nesetkal, když pominu závady nazapojení, nebo působení vody v zásuvkách. U CYKY 1,5  jsem již několikrát snižoval hodnoty jističů pro nevyhovující stav.

Podobné problémy jsem spíše řešil u klima jednotek na střechách, kde byly velké rozběhové proudy pro ventilátory, ale samotná provozní zátěž nebyla veliká. Zde  se kvůli úsporám dávaly třeba kabely 3x2,5, ale díky velké vzdálenosti byl pak problém s impedancí. Pospojení bylo samozřejmostí, stejně jako řádná ochrana před hromy a blesky.

Tedy odpověď zní - nemusí

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec.  03.08.2011, 19:04

100mA povinný?

"4-41",  ed.2 asi předpokládá, že v síti TT je problém s dodržením impedance pro vypnutí v čase 0,4 vteřiny, takže předepisuje chánič. Ale nějak mi uniklo, že by musel být 100mA.

Jirka Š. Svejkovský:
Hodnotu norma nepředepisuje, 100mA vidím jako zdravý kompromis. Asi by vyšlo i 300mA (RA < 160 Ohm).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana