Není podobná literatura o realizaci elektriky na hraně zákona?
Jiří Schwarz:
Dovolil bych si prezentovat pohled z jiného úhlu, je přemášlím, že budu muset některé výrazy "vypíípat", snad to projde a nebudu obviněn (z rasismu)
Kdo z vás si dovolí sehnat někde levně nějaký vrak auta, dát tam motor z jiného vraku, někde něco přivázat, přidrátovat,... a vyrazit na silnici?
Že je to nesmysl? Ale je tu jistá skupina obyvatel, která to tak dokáže řešit, kteří si tihle dovolí a nic se jim nestane. Oni totiž "nic" nemají, není co jim sebrat, takže pokutu c...(pííp)..i nezaplatí, zahíjení správního řízení se vysmějí,...
Kdo si myslí, že všechno dokáže, že přece nebude platit za to, co by pro něj udělal druhý, degraduje sebe tak trochu na úroveň ...pííp..., který sbírá co se kde sebrat dá a nějak to využije...
Správné by asi bylo žít podle "pravidla" VYDĚLAT A NECHAT VYDĚLAT". Dělám to, co umím a smím a vydělám si, abych zaplatil práci odborníka v oboru, kterému nerozumím.
Bohužel jsme se v minulosti naučili žít jinak, snad nás k tomu inspirovaly i časopisy jako Urob si sám, snad nás k tomu vedlo v minulosti i to, že nikde se nic jen tak nesehnalo, řemeslníci byli neochotní, neměli čas,...
A je otázkou jestli se tenhle přístup změní a kdy.
Milan Hudec:
Na druhou stranu si za to elektrikáři mohou sami, např. příruček jak rozvést plyn moc není.
Plynaři si drží svoji hladinku bez velkých excesů, nevím jak vám, ale mě se většinou nedaří řádně vysvětlit, proč ze dne na den se PEN vodič zvedl z průřezu 1,5 na 10mm, a pod.
Radek Červený:
Také bych v této knize Honzo problém nehledal. Za mých mladých let jsem z podobných knih také čerpal informace. Dnes jsou na trhu i velmi podrobné knihy například o opravách aut, a také nikoho soudného nenapadne podle této knihy skládat auto doma.
Jádro pudla je v tom, co psal Pavel Horský. Stavební úřady na elektriku celkem se.ou ( jinak to ani napsat nejde ). Stačí jim "nějaká" revize a tím je to vyřešené. Nezkoumají ani to, zda revize obsahuje vše, co obsahovat má. Na tož aby zkoumali projektovou dokumentaci.
V praxi jsem oslovil inspektora TIČR s dotazem, na koho se mám obrátit, když vedoucí stavebního úřadu vyloženě stavebníkům tvrdí, že projekt nepotřebují a ani jej při kolaudaci nevyžaduje. Moje otázka ho velmi zaskočila a dodnes jsem na ni nedostal odpověď.
Mám čím dál větší pocit, že TIČR je zde pouze na to, aby strašil poctivé řemeslníky a náležitě je dojil. Jinak je úplně na ......
Mimochodem, viděli jste dnes zprávy TV Nova? O požáru bytu? Reportérka řekla, že příčina požáru není zatím známa, a ani to, zda nevznikla elektrickým výbojem (doh) Pokud na obrazovce veřejně vystupují takoví trotlové, jak se pak chcete bavit s laikem?
Jan Franěk:
Ale kolegové. Taky v tom nehledám problém.
Citace: Jan Franěk 29.07.2011, 00:58
Jsem zastáncem toho, že každý svého štěstí strůjcem a pokud se chce zabít, stejně mu v tom nezabráníme a vůbec si o tom nedělám žádné iluze. Případů bastlení potkávám dnes a denně dost.
Spíš jsem se jen trochu zamyslel, jestli je dobře, když se prodává podrobný návod laikům na práce, které jsou jim zákonem vlastně zapovězeny a jestli to náhodou není na hraně zákona.
Dál mě zajímala reakce kolegů, a jak se k podobné literatuře asi staví, nebo co si o ní alespoň myslí.
A vůbec nemám v úmyslu hned někam volat a podávat trestní oznámení za obecné ohrožení tím méně vykřikovat do tmy. ;) ;) ;)
Jirka Š. Svejkovský:
Pamatujete si časopis "Urob si sám"? Když jsem byl ještě elektrikářské embryo, zaujal mě tam návod, jak vyřešit svod hromosvodu v chatě s krbem. Prostě ho vést po komínu vnitřkem chaty, okolo krbu. Co dodat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana