Lustr zapojený na tři fáze

<< < (11/12) > >>

Jozef BABJAK:
Citace: Jan Alin  23.06.2011, 14:09

... a další debatu považuji za zbytečnou.

"Nedobrě se na to díváš, Veverko!"

Podľa mňa je prebiehajúca debata adekvátnou, očakávanou a požadovanou reakciou na akciu, ktorá ju vyvolala.

"To je proste fakt."

Jan Alin:
Citace: Jozef BABJAK  23.06.2011, 14:33

"Nedobrě se na to díváš, Veverko!"

:D

Petr M:
Proč se tady vlastně hádáte o 80V, když to je při jedné fázi při 16A? V reálu když by mě bojekt jistič 1x16A, tak reálný odběr bude nižší. Řekněme, že jedeme na 460VA. Pak teče PEN 2A. A impedance spotřebičů 115 ohmů. Proti tomu je 5R sranda - při 2A je to 10V. Toho se klidně i chytnu, i když se elektriky bojím jak poslanec referenda.

Další věc je RCD - i s nedokonalou zemí při problému vybaví. S PEN ve vzduchu je to bez šance. Tam je úplně jedno, jestli se šťáva dostane na kolík bodem rozdělení PE a N, nebo místem poruchy. RCD drží a ani se nehne. Už jenom za tohle jakákoliv zem stojí.

V neposlední řadě, přepěťovky...

Ale zpět k lustru a připojení osvětlení CYKY12x1,5. Co na to řekne N, když dojdou zásoby zářivek a někdo tam hodí úsporky, LED světla nebo elektrický předřadník? Mám takový pocit, že modrý drát bude trpět jak pes.

Jan Alin:
Citace: Petr M  23.06.2011, 14:53

Co na to řekne N, když dojdou zásoby zářivek a někdo tam hodí úsporky, LED světla nebo elektrický předřadník?

Někdy nic a za určitých podmínek si půjde zakouřit . Podobný případ už jsem viděl.

Petr M:
No právě tohle je docela sázka do loterie. Na jednu stranu se autor snaží o "využitelnost do budoucna",  na druhou stranu netuší, co tam v budoucnu kdo dá za svítidla. V případě podhledů a světel v pevné instalaci svítidla možná budě měnit někdo s dostatkem intelektu, ale u lustru v kulturáku, kde se o to stará místní Všeuměl Zatřipiva, co se ke klasické žárovce nedostane? Má nějak předepsán postup nahrazování? Jaký typ použít? Co se stane, kyž nahradí jenom jednu větev na jednom spínači a na zbytku nechá klasiku? Bude to v tom případě odolný v případě jedné poruchy (např. přerušení N)? Zamyslel se nad tím původní autor?

I při myšlení na budoucnost se přece musí myslet...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana