Proč proudová ochrana vypíná osvětlení bazénu?
Radek Červený:
V rozvaděčích pro osvětlení bazénu se většinou používají toroidní transformátory . Tyto trafa mají díky své konstrukci dlouhou životnost a bezporuchový chod, na straně druhé ten "náběh" není ideální.
Na toroida je nutné použít předjištění s pomalou charakteristik ou, nebo použít omezovač nárazového proudu.
Oslovte elektrikáře, aby definoval příčinu výpadků a navrhl řešení.
honza.hk:
...tak jsem zjistil parametry a provedl jsem i zkoušku zda dojde k vystavení ochrany i při odpojeném osvětlení.
Paramatery jističe/chrániče: Kanlux B16, JVL5, 6A...nic dalšího jsem na něm neobjevil.
Trafo: 230V/50H - 12V/300Va, TOR TvZa
Pokud odpojím na sec. straně trafa osvětlení, tak problém stále přetrvává. Ochrana je nahozená - zapnu vypínač a ochrana spadne. Pokud však vypínač nechám zapnutý a následně nahodím ochranu, tak je vše ok. Ovšem vypnu-li vypínač a opět zapnu, tak stejná situace a ochrana je dole.
Napadla mě jedna možnost, ale za tu tady budu asi pranýřován, jelikož to asi bude špatně z bezpečnostího hlediska. Co když nechám okruh jištěný pouze jističem a proudovou ochranu umístím až na výstup z trafa. Je mi jasné, že tam budu využívat pouze proudovou ochranu a nikoli jistič. Předpokládám však, že chránit musím předvším situaci, kdy by nastal problém s osvětlením, které je ve vodě. Zde by ochrana měla pracovat správně a svůj účel by tedy splnila.
František Janeček:
Co je proudová ochrana?Věci kolem bazénu bych nechal v každém případě odborníkovi!
honza.hk:
...odborník to zapojil a v ten den to zrovna fungovalo, bazén se rozsvítil a tak mě nenapadlo, že s tím následně bude problém. Jelikož než se bazén definitivně usadil a napustil, tak se to nezkoušelo. Zapojili to technici od dodavatele bazénu. Když jsem se tam následně dotazoval, tak mi nebyli schopni fundovaně odpovědět a jelikož je to firma vzdálená přes 60km, tak nejprve hledám řešení přes dotazy zde. Samozřejmě pokud by to měl být zásadní problém, tak to nechám na odbornícíh, ale například možnost, že bude potřeba doplnit výše zmiňované předjištění není zase tak krkolomná.
František Janeček:
Právě proto, že to jak píšete, dělal odborník od dodavatelské firmy, by asi bylo lépe použít reklamaci, než se do toho hrabat a pak vyslechnout, že záruka není, protože se v tom někdo šťoural.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana