Proč proudová ochrana vypíná osvětlení bazénu?
Fuk Tomáš:
Já bych se proudovým (rázovým) omezovačem rozhodně zabýval.
Každý proudový chránič má nějakou rázovou odolnost, a běžné chrániče s charakteristik ou AC proto nejsou k připojování induktivní zátěže moc vhodné. U zmiňovaného výrobce se mi potřebnou informaci nepodařilo dohledat, takže nejspíš nebude jeho silnou stránkou (pokud se vůbec takovou "prkotinou" zabývají - pokud vím, patří k úplnému low-endu).
Lubomír Jindra:
Bezpochyby by se našla celá řada řešení, fantazii se meze nekladou ::)
Dle mého názoru je lepší použít jistič s tvrdší charakteristik ou, jak jsem psal výše.
- pořídím okamžitě kdekoli
- nemusím nikam bastlit termistory nebo
- nemusím kupovat omezovač (vyšší cena, zbytečné zvýšení složitosti zapojení, zabere další prostor v rozvaděči...)
Dávám přednost jednoduchým/rychlým/funkčním/levným řešením. Zákazníci to mají rádi. To je prostě praxe 8)
Jan Franěk:
Souhlasím s p. Jindrou. Mám s tím taky nějakou zkušenost a pouhá výměna jističe char. B za D byla správnou a nejjednodužší volbou.
ALe jsme zase u jednoho základního problému. Opět investor "ušetřil" pár korun a pak se diví, že to nefunguje správně a ten co to provedl od toho dává ruce pryč, navíc, když k tomu ani nic nepodepsal. Investor je spokojenej do té doby, než nastane problém. Pak se diví. Kdyby se nebál na začátku investice, pozval by si elektrikáře rovnou a pak by zde nemusel dlouho řešit problémy s padáním jištění bazénu. Navíc si o použití takovejch srač.... jako je Kania myslím své. Mnoho jich neprošlo během revizního měření. Taková práce je prostě zadarmo drahá. Navíc když jde o bazénovou technologii a bezpečnost rodiny během koupání. Pak ještě bez kontroly revizním technikem to beru jako vyslovený hazard. By mě zajímalo, co by tam ještě objevil za problémy.
PS: podle toho transformátoru soudím, že máte halogenová bazénová světla. Proto se to nezkoušelo před napuštěním bazénu. Ta potřebují dost ochlazovat, jinak velmi rychle odchází. Proto se rozsvěcují až, když jsou z velké části ponořena. JInak jsem v minulém týdnu montoval LED světla pro bazénáře. To byla pohoda ;)
Jaroslav Kořínek:
K UVEDENÉMU PROBLÉMU:
byl i na takto jednoduché zařízení zhotoven projekt včetně TZ
-podle zde uvedeného rozáděč byl vyráběn doma na koleně
-zapojení : přívod na jističochránič a dále pak na všechny obvody pod jeden vývod
(dle doporučení kolegů - provést rozdělení do jednotlivých okruhů!!
- po uvedené úpravě bych zkusil 'bazen bez lidí, zvířat!"- Použít jiný transformátor 12/230, a bez závisloti na proudovém chrániči a stávajicím jištění odzkoušet světla v bazenu
-v případě možnosti změřit unikající proud
-pokud vše je OK bude závada asi na stávajích trafu
VAROVÁNÍ - to vše musí provádět osoba s elektrotechnic kou kvalifikací!
Pak vše upravit podle zde již uvedených návrhů.
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 09.06.2011, 23:20
Dle mého názoru je lepší použít jistič s tvrdší charakteristik ou, jak jsem psal výše...
...Dávám přednost jednoduchým/rychlým/funkčním/levným řešením. Zákazníci to mají rádi. To je prostě praxe...
No, výše jste toho napsal trochu víc...
Podle mého názoru zase je lepší proudovým rázům předcházet, než nechat je být a vyměnit jisticí prvek za takový, který při nich nevybaví. Ono se to projeví menším množstvím rušivých špiček a delší životností trafa i žárovek. A dokonce to vyjde levněji, než výměna jisticího prvku (když už se ten sh.. koupil :D )
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana