Nebudu potřebovat u rekonstrukce hromosvodu více svodů, než původní dva?
Oliver Mička:
Bohužial stavba nie je moja ale investorova ako to bolo postavene ja neriešim.. To že je to pristavené v jame kde bola navezena zemina zo záhrady som sa dozvedel nahodou od starších susedov..Ako to maju postavene je ich problém a nie moj. :)
Dom ma rozmery 12x8 m. v časti kde je staršia čast domu je mineralna vlna 100mm hruba v novej časti je polystirén 100mm. Zvody mam už skryté vo výške 60 cm od zeme a z nej vývody FeZn 10mm pre zvody do zeme(zmotane menše množstvo gulatiny cca 4m).
Pôdorys domu mení majiteľ nie ja ja som bol prizvaný len na rekonštrukciu bleskozvodu ale kedže majiteľ( inestor ) zatepluje tak sa rozhodol pre skryté zvody z estetického hľadiska.
Keby poviem investorovi že je treba na to vypracovať PD a zároveň aj revíziu tak sa bleskozvod zruší a je po probléme.. Holt realita je taka
Lukáš Rotrekl:
Ono je to o tom, jak to investorovi vysvetlite a jestli na to bude slyset, a taky o tom, co jste ochoten jeste "zfusovat" a podepsat se pod to...
U tohoto případu se pohybujete na rozmezí 2-3 svody. Tak vypočtěte dostatečné vzdálenosti pro 2 a 3 svody a uvidíte, jak to bude vycházet...
Mám zkušenopsti, že jsou investoři, kteří si nechají poradit, teď jsme na RD dělali hromosvod za nějakých 25k, i když investorka měla nabídku za nejakych 10-11k, ale naprosto nesmyslnou technicky.....
Ale jak rikam, ze to o tom pod co jste ochoten se podepsat....
Jan Franěk:
Jsme zase u prvního problému. CHci udělat hromosvod a nevím jestli to investor bude ochoten zaplatit. (wall) (wall) (wall) (wall) (wall) (wall) (wall) Tak ho prostě nedělejte, když o něj nestojí.
Domluvte se s projektantem, za jakou částku by vám udělal projekt. U jednoduché budovy se nechá celkem snadno spočítat přibližná cena za montáž. Domluvte se potom ještě s RT a navrhněte investorovi cenu, za jakou mu to dokážete provést. Když jí nebude akceptovat, utíkejte od toho. Než to udělat špatně, to raději vůbec. Nechte to jiným, kteří si to zbastlí a ponesou odpovědnost sami.
Většinou celkem spolehlivě funguje to, že pokud není hromosvod OK, upozorním majitele, že v předávacím protokolu od instalace, bude věta o tom, že není ochrana před bleskem v souladu s ČSN z toho a toho důvodu, tudíž nenesu odpovědnost za případné problémy po úderu blesku do objektu.
V několika případech to pomohlo a v těch co ne, to už dál neřeším. Komu není rady, tomu není pomoci.
PS:Jeden kamarád mě už párkrát upozornil, že nemá cenu pomáhat tomu, kdo o to nestojí a mohu to myslet jak chci dobře. Čím dál více zjišťuji, že má pravdu a přistupuju k tomu teď už stejně jako on. Pořád se učíme. ;)
(whist) (beach)
Oliver Mička:
Vyriešené (dance) prišiel revizný technik zhodnotil to porobili sa menšie úpravy(o jednu tyč v každom rohu viac,čislovanie svoriek ) a je to. Kladná revízna správa a spokojnosť na oboch stranách.
Milan Hudec:
Jestli jsem situaci dobře pochopil, tak já bych jako vy spokojen nebyl, postrádám obvodový zemnič (když už není základový) a to z nerezu, abych se jako starej dědek nemusel zabývat opravou něčeho co jsem v produktivním věku zanedbal a mohl se věnovat babce.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana