Jak vyzrát na délku připojovacích vodičů svodičů bleskových proudů?
Milan Hudec:
Příklad:
Nemohu dodržet najdelší předepsanou délku "ochranného" vodiče, fázové vodiče zapojeny do V, tam už nic neušetřím.
V rozvaděči Cu ochranná sběrnice (pásek 30x6mm, dlouhý cca.1m), u takové sběrnice jsem nikdy neslyšel o tom, že by se přičítala její délka (např. přívod rozvaděče a spoj k ekvipot.vyrovn ání bude v první polovině, připojení ochranných vodičů od svodičů v polovině druhé).
Dotazy zní:pokud tuto přípojnici "nastavím" vodičem/materiálem stejné vodivosti a takto ji dostanu blíže svodičům.
(Vznikne stav, kdy budu mít v serii 60cm stávající sběrnice PEN + 1mvodiče CYA195ukončený pomocnou svorkovnicí a z této 3x30cm CYA35 pro každý fázový modul svodiče zvlášť.)
1. Splním normu?
2. Jak moc zdegraduji ochranou úroven svodičů?
Fuk Tomáš:
Což to nakreslit? Líp by se nad tím přemýšlelo.
Rozmahel Vladimír:
Řešením může být osazení pomocné sběrny PE na které to srovnáte a dále odtud pokračujete na "skutečný" PE. Vaše řešení je obdoba.
Radim Strycharski:
Toto mě taky už mockrát napadlo, když jsem viděl velké skříně s šínami nahoře a přepěťovkami o 2 metry níže a nikoho slabý a dlouhý přívod příliš netankoval. Já myslím, že to je přijatelné řešení, je to vlastně posunutí (přiblížení) svorkovnice.
Rozmahel Vladimír:
Mnou uvedené řešení jsem chytil na školení _alteku. Logika věci je v tom, že na skutečný PE vede vše "jedna žíla". Jsou odstraněny paprsky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana