Co je to v trakční síti sací (odsávací) transformátor?

<< < (2/3) > >>

Tomy:
Je to z knihy VIKTORIN, J.: Vlivy elektrických trakčních systémů na sdělovací a zabezpečovací zařízení, Praha, 1971.

Text k obrázku z knihy zde: http://leteckaposta.cz/249580952

Ján Pitoňák:
Podľa priloženého textu sa jedná o dolnopriepustn ý filter, ktorý má za úlohu odsávať, resp. potláčať vyššie harmonické, ktoré vznikajú v trakčnom vedení. Týmto opatrením sa zníži úroveň rušenia v telekomunikačn om vedení.

Možno by som aj trochu poopravil úvodnú vetu v texte knihy:
"V trakčních vedeních železničních tratí elektrizovanýc h jednofázovým systémem vznikají v důsledku rezonančních jevů vyšší harmonické složky proudu a napětí, které ruší přenos na nadzemních sdělovacích vedeních až do kmitočtu 50 kHz"

Vyššie harmonické zložky vznikajú predovšetkým v dôsledku nelineárnych záťaží a nie z dôvodu rezonancií. Rezonančné javy môžu síce ich úroveň v niektorých bodoch siete výrazne zosilňovať, avšak samotné rezonančné javy tieto harmonické nespôsobujú. 

Vítězslav Vaněk:
Tak v tomto případě jsem v koncích.Přesto že je to z mé profese jsem se s tímto transformátore m nikdy nesetkal.Když to po vás chtějí ve škole tak vám to snad nejdřív vyložily ne? :-[

Petr Doležal:
Ing.Viktorin je i autorem ČSN 34 2040, kde je několik obrázků zapojení těchto transformátorů .
Jinak jsem na netu našel jen povídání, které připojuji.

Martin H.:
Cez google som sa dopracoval k anglickému "booster transformer".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana