Jak zapojit tři světelné okruhy s dvěma dráty?
Tomáš Pašek:
Vyhlídl jsem si nový lustr, který má po obvodu LEDky a navíc 4 žárovky.
LEDky moc světla nedávají, a když by se zapnuly ty 4 žárovky, tak to je zbytečně moc.
Já bych potřeboval, aby ty žárovky se rozdělili, že by svítila jedna nebo všechny.
Takže lajcky řečeno, měl bych jakoby tři okruhy (LEDky, 1 žárovka a všechny žárovky).
Problém je v tom, že nevím jak to zapojit, jestli to vůbec jde, protože mi jdou ze stropu k lustru pouze dva dráty.
Takže podle mého neodborného rozumu mi schází asi jeden drát že? Nebo se mýlím? Šel by tenhle problém nějak vyřešit?
Miroš Jan:
Citace: Tomáš Pašek 18.05.2011, 21:23
Vyhlídl jsem si nový lustr, který má po obvodu LEDky a navíc 4 žárovky.
LEDky moc světla nedávají, a když by se zapnuly ty 4 žárovky, tak to je zbytečně moc.
Já bych potřeboval, aby ty žárovky se rozdělili, že by svítila jedna nebo všechny.
Takže lajcky řečeno, měl bych jakoby tři okruhy (LEDky, 1 žárovka a všechny žárovky).
Problém je v tom, že nevím jak to zapojit, jestli to vůbec jde, protože mi jdou ze stropu k lustru pouze dva dráty.
Takže podle mého neodborného rozumu mi schází asi jeden drát že? Nebo se mýlím? Šel by tenhle problém nějak vyřešit?
Pokud vám ze stropu koukají 2 dráty, tak vámi navržené spínání nelze realizovat. Potřebuje další 2 vodiče.
Milan Karvánek:
Při troše fantazie by se dalo použít bezdrátové ovládání, ale hádám, že by to vyšlo na stejné peníze jako nové vedení k lustru.
Jan Alin:
Přepínání přímo na lustru.
Jozef BABJAK:
Majitelia panelových bytov sa mi pri rekonštrukcii už teraz čudujú, načo treba k lustrom ťahať CYKY-J 4x1,5. Ako vidím, je čas prejsť na 5x1,5, nech je väčšia sranda. ;D
Nebola by linka na ten luster? Celkom ma - aspoň podľa opisu - zaujal.
Riešením Vášho problému je buď vymeniť vedenie k lustru za CYKY-O 4x1.5, alebo s ohľadom na možnú budúcu rekonštrukciu elektroinštalá cie do TN-S radšej za zmienený CYKY-J 5x1,5. To môže byť problém, ak ste v dohľadnej dobe neplánovali maľovať.
Druhé riešenie naznačil p. Alin: existujú diaľkovo ovládané prepínače inštalované priamo do lustra; nespomeniem si, žiaľ, u ktorého výrobcu som to videl, a nechcem kecať - kolegovia určite poradia. Pripravte sa však, že týmto riešením pravdepodobne niekoľkonásobn e zvýšite cenu lustra.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana