Jaké je vnitřní zapojení cívek takových elmotorů do trojúhelníku?
Filip 5555:
Ještě zapojení druhého motoru - v příloze
Martin Kurka:
Vážený pane Filipe 5555,
jde o motory s dvojím nezávislým vinutím. Jedno má vyvedené pouze konce hvězdy - to je pro 1000otáček synchronních to znamená 6polový motor. To je motor v motoru a jeho vinutí začíná číslem 6C.
Druhý motor v motoru je klasický Dahlander D/YY to jsou vinutí začínající 4C a 8C poměr synchronních otáček je 1:2 a poměr výkonů 1:1,5 - ve 4pólovém do D v 8 pólovém s vyšším výkonem do YY.
Dahlander má ve vyšších otáčkách i vyšší výkon, takže to vypadá na motory z jeřábu, dopravníku, nebo obráběcího stroje. Podle tvaru motoru mi to mírně připomíná jeřábové Demag motory.
Zapojení dahlanderu najdete v každé lepší příručce i s případnou reverzací, nebo zde o pár odpovědí výše pro jeden směr.
Jediné s čím možná budete laborovat jsou změry otáčení, u Vámi udaného značení mi není jasné, zda jsou čísla 1,2,3, za písmenkem opravdu začátky vinutí, nebo pořadí připojení do svorkovnice v rozvaděči. Rozhodně u takto velkých motorů není žádná sranda v Dahlaneru když z vyšších otáček přepnete na nižší ale reverzovaně. Zkoušejte směry obou rychlostí naprázdno a z klidu motoru zapnutím hlavního jističe.
Kastner Lubomír:
A proč potřebujete znát vnitřní zapojení cívek elektromotoru? Pak ale musíte prozradit, kolik drážek má stator. Podle počtu drážek je závislý počet vnitřních cívek a tím pádem i zapojení jednotlivých cívek. A jde ještě o to, zda je to vinuto např. trojcívkami, čtyřcívkami apod. Navíjení elektromotorů a zapojování jednotlivých cívek není jednoduchá věc a pro laika zcela napochopitelná zvláště když např. stejný motor můžeme navinout a zapojit různě, právě podle počtu drážek statoru.
Filip 5555:
(poklona) za odpovědi.Nepot řebuji znát VNITŘNÍ zapojení motoru, ale jak ho připojit do sítě a ovládat.
Vyzkouším podle p.Kurky zapojení "nanečislo" než objednám materiál pro výrobu.Jedná se o staré ruské motory pro odkúrování stromů, kdy mě zaskočil počet vývodů.
Mohu vyfotit výrobní štítek v azbuce, bude-li to k něčemu.
kohum:
Proč se užívá výraz lomená hvězda když jde o dvojitou hvězdu.Lomená hvězda se užívá u transformátorů při nesouměrném zatížení.Dík za odpověď.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana