Víte, jak umí bouchnout obyčejná pšeničná mouka?
Jan Alin:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 10.03.2018, 08:59
Juknul jsem do prvního bezpečnostního listu cementu a tam je nehořlavé, nevýbušné. Fakt netuším, jak přesvědčit cement, aby bouchnul.
Před dávnou dobu jsem se o výbuchu prachu bavil s někým z firmy Generi a ten mě řekl, že lze přinutit k výbuchu prach prakticky z čehokoli, záleží na jemnosti, vlhkosti a koncentraci. Ten kontakt už nemám a je to škoda, pán mě tehdy moc pomohl, byl neobyčejně sdílný a přesně věděl o čem mluví, to se dnes těžko hledá.
Pavel Ryšavý:
Citace: Jan Alin 13.03.2018, 19:50
...o výbuchu prachu bavil s někým z firmy Generi a..
Asi některý z Kinštů, ne? Ono je jich tam víc, a u všech mám dojem že ví o čem mluví.
Miroslav Minařík:
KNIHA: Elektrická zařízení v prostorách s nebezpečím ...
... výbuchu hořlavých plynů, par a prachů. Exové prostředí není zrovna doménou řadového elektrikáře i když existují mezi námi skuteční znalci této problematiky, stále jsme tu my, kteří ji znají z doslechu nebo velice nesourodě. Kam jít pro více znalostí? Že by odskočit si dostudovat nějaký bakalářský obor? Ponořit se do technických norem? Navštěvovat kurzy a semináře? Zaměstnat se pro získání praxe? Ano, vše to jsou alternativy, které vedou k odborné kvalifikaci. Ovšem na počátku je vhodné si projít přehled všech zákoutí ...
Zdroj: zde...
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
KNIHA: Elektrická zařízení v prostorách s nebezpečím ...
Vlado Konrád:
Citace: Václav 3 15.04.2011, 00:10
Velice nebezpečný je jemný pilinový prach (jemný jako hladká mouka) vznikající při řezání laminovaných dřevotřísek v truhlárně. Ten je také extrémně výbušný proti pilinám z rostlého dřeva.
Potvrdzujem . Buchlo mi to . Tak jedno kilo. Vyzeral som 2 týždne ako ako čerstvo opálené prasa po porážke .
Václav Třetí:
To jste měl ještě docela štěstí. Mohlo být i hůře.
Já jsem byl před pár lety požádán (několik let po napsání vámi citovaného příspěvku) o opravu zářivkových svítidel v jedné truhlárně. Při rozsvícení okruhu zářivkových svítidel došlo k rozmetání jednoho svítidla a poškození několika dalších. Majitel se domníval, že došlo k výbuchu svítidla díky vadnému kompenzačnímu kondenzátoru.
Po důkladné kontrole jsem zjistil, že došlo k výbuchu díky usazenému prachu z řezání lamino desek ve svítidle, které mělo poškozený kryt. Zřejmě došlo k zajiskření v některé patici trubice v okamžiku startování a to zajistilo iniciaci. Naštěstí nedošlo k požáru, pouze bylo rozmetáno svítidlo takovou silou, že byla poškozena okolní svítidla a celá dílna byla poseta kousky plastů a plexiskla. V dílně pak bylo třeba vyměnit všechna svítidla, protože většina z nich byla poškozena buď výbuchem nebo již dávno před tím manipulací s deskami a vyrobeným nábytkem. Tato svítidla byla také silně zaprášená uvnitř a mohla být příčinou budoucího obdobného incidentu.
Pro majitele to bylo důkladné školení, že se nesmí zanedbávat údržba a úklid.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana