Je spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstalace výhodné ?

<< < (11/19) > >>

Radek Červený:
Citace: Alois Kadlík  19.04.2011, 13:51

Pane Milane, mám uzemnění PEN přívodního vedení do domku  v PRIS skříňi, která je vzdálena od uzemnění hromosvodu 35m. Podle mně je předpoklad nebezpečí od blesku menší, než při spojeni uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstala ce domku .

A jakou máte jímací soustavu? A podle jaké normy? Opravde stále věříte tomu, stejně jako pan Ratiborský, že k vyrovnání potenciálu může dojít jen přes zemniče?

Já jsem také věřil na Ježíška, někdy do druhé třídy  ;)

Milan Hudec:
Citace: Alois Kadlík  19.04.2011, 13:51

Pane Milane, mám uzemnění PEN přívodního vedení do domku  v PRIS skříňi, která je vzdálena od uzemnění hromosvodu 35m. Podle mně je předpoklad nebezpečí od blesku menší, než při spojeni uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstala ce domku .

To by bylo s největší pravděpodobnos tí v pořádku, ale předpokládám, že máte v domě nějaký spotřebič jehož neživá (cizí) vodivá část je uzemněna hromosvodu blíže než oněch 35m a zároven připojena na PE či PEN (plynový kotel a pod.),  takže?

Alois Kadlík:
Citace: Radek Červený  19.04.2011, 14:12

A jakou máte jímací soustavu? A podle jaké normy? Opravde stále věříte tomu, stejně jako pan Ratiborský, že k vyrovnání potenciálu může dojít jen přes zemniče?

Já jsem také věřil na Ježíška, někdy do druhé třídy  ;)

Pane Červený, mám sedlovou střechu. Podle ČSN 34 1319 platné v době výstavby. Mám hřebenové vedení s pomocnými jímači a se dvěma samostatně uzemněnými svody.

Pane Milane, vodivé neživé části (topení, el.boiler) jsou  připojeny na vodič PEN,
který je uzemněn 35m od domku v PRIS skříňi kabelového rozvodu. Plyn do domu
přiveden není, voda plastem. 

Radek Červený:
Citace: Alois Kadlík  20.04.2011, 05:46

Pane Červený, mám sedlovou střechu. Podle ČSN 34 1319 platné v době výstavby. Mám hřebenové vedení s pomocnými jímači a se dvěma samostatně uzemněnými svody.

No a teď vemte v úvahu, že dojde k zásahu bleskem. Počet svodů neřešme, to není nyní předmětem diskuze. Každý svod bude mít jinou hodnotu uzemnění. Proud půjde cestou menšího odporu. Půjde tedy více na stranu, která má měnší hodnotu uzemění.
Ale také se může stát, že mnohem menší hodnotu uzemnění bude mít bod přizemnění vodiče PEN. Zde se může začít vyrovnávat potenciál přes další zařízení, připojená na ochranné pospojování, např. TV anténa, onen kotel, komínová vložka, atd. Rozvod vody v plastu se sloupcem vody uvnitř plastové trubky nepovažuji v ochraně před bleskem za izolant.

Je třeba si přiznat, že jsme začali jezdit v jiných autech než Tudorech, časové spínače už také nejsou rtuťové, maso už také nepečeme v remoskách, televize už také nemáme černobílé s deseti elektronkami, zprávy už také nesbíráme na návsi a při nedělní mši ale na internetu, a brambory z pole už také nevyoráváme s volem.
Zkrátka doba pokročila a vybavenost spotřebiči je na jiné úrovni, jednak co do počtu, tak i do jejich citlivosti. Dalším nebezpečím je čím dál větší provázanost, resp. propojenost jednotlivých sítí, ať chceme nebo ne.

S vámi budu o problému diskutovat rád, vy alespoň máte o diskuzi zájem. Takový pan Ratiborský dokáže kolem sebe jen kopat, problém odmítá pochopit, na jasně zadanou diskuzní otázku odmítá reagovat a jen dokáže tupě odklikávat karmu a "tlachat". Ne že by mi šlo o tu karmu, já když něco řeknu, tak si za tím stojím, tu karmu mám celkem někde u "zadních vrátek",  ale spíš to svědčí o malosti a duševní nevyzrálosti tazatele.

Alois Kadlík:

Pane Červený, řeším konkrétně můj domek. Je samostatně stojící 10x12m ,
patro, podkroví a sedlová střecha. Venkovní zdi 55cm pěnosilikát.Jí mací soustava
hřebenové vedení s pomocnými jímači a dvěma samostatně uzemněnými svody.
Přívodní vedení Z PRIS skříně kabelového rozvodu vzdálené 35m ,  kde je přizemnění vodiče PEN. Anténa není ale satelit asi dva metry nad zemí a deset
metrů od svodu hromosvodu. Přívod vody plast, topení na tuhá paliva a elektrický kotel.
Při provedení uzemnění vodiče PEN u domu je spojení jasné. Protože přizemnění
vodiče PEN u domu nemám, tak se mi mé provedení zdá  při ochraně před bleskem
výhodnější.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana