Která norma mi nepovoluje čtyřkolíkovou 3f zásuvku pro přípojení 3f spotřebiče?
zerotest:
To:Tadeáš Kotas Posláno: Včera v 21:13
Norem je více, ale jsou jen doporučující a důležité je co říká výrobce zásuvek a vidlic. Na vidlici je štítkový údaj u 4P - 400V, xA a u 5P je 400/230V a xA. Tím je určeno, že pokud používám napětí 400V, tak mi stačí 4P a pokud používám napětí fázové i sdružené, tak musím mít 5P. V podstatě jde o to, aby u zařízení připojeného pomocí vidlice nebyl použit vodič PEN.
Dříve byla výjimka pro použití (podle tehdy závazných ČSN) 4P a platila do zavedení výroby vidlic a zásuvek 5P, které byly zavedeny v roce 1990.
Přesto je i dnes hodně zařízení napájeno chybně vidlicí 4P (s použitím vodiče PEN pro funkci), ač výjimka skončila před 20 lety a někteří , ,odborníci,, tak zapojují i dnes.
Václav 3:
Citace: zerotest 03.03.2011, 08:08
... výroby vidlic a zásuvek 5P, které byly zavedeny v roce 1990...
Nemáte pravdu, zásuvky pětipólové se vyráběly v provedení 15A 380V, kterému se říkalo "čápovka" již v 50. létech a již v průběhu let 60. se vyžadovalo, aby při připojení zařízení přes zásuvkový spoj byl ochranný vodič použit pouze jako ochranný PE a nikoliv jako společný PEN. Díky neexistenci zásuvek vyšších proudových hodnot v pětikontaktním provedení se většina strojů, které původně využívaly např. na ovládání napětí (tehdá) 220V přestavovala a používaly se stykače na 380V nebo se doplnil transformátor 380/220V, právě aby se docílilo oddělení funkce ochranného vodiče od pracovního. Stejně tak se zapojovalo osvětlení na strojích, kde se přednostně používaly trafa s převodem 380/24V.
Pokud se někde dodnes vyskytují rozvody a zařízení, kde se za zásuvkovým spojem vyskytuje vodič spojující obě funkce, t.j. ochrannou a pracovní, tak je to již víc jak 40. let špatně, pokud to tak udělá dnes nějaký kutil nebo rádoby elektrikář, tak je to prasárna nejvyšší třídy a zasloužil by pěstí do zubů, aby si to již navždy pamatoval, že se to tak nedělá.
Milan Hudec:
Pouze bych p.Václava 3 doplnil, pokud na zásuvce není jeden z kontaktů označen PEN (a ten tam nikdy nebyl), tak tímto nemá co téci pracovní proud.
Štefan Beláň:
Citace: Tadeáš Kotas 02.03.2011, 21:13
Jedná se o instalaci v mobilní buňce. Celá instalace je chráněna 3f proudovým chráničem. Potřebují připojit jednoduchý 3f spotřebič, který nemá žádné ovládaní jenom vypínač zap vyp. Pro napájení spotřebiče je použít čtyřžilový kabel.
TO: Kotas
Jak se připojují zásuvky, řeší ČSN 33 2000-5-56 ed. 2, normativní příloha NK - viz příloha zde.
Pokud je celý rozvod v provedení TN-S, měl by být přívod k zásuvce 5vodičový a zásuvka 5kolíková 3N+PE.
4kolíkové zásuvky 3+PE jsou určeny výhradně k přesně předem stanovenému spotřebiči (motoru), a pro instalace k všeobecnému užití jsou nepoužitelné a prakticky zakázané.
zerotest:
To:Václav 3 Posláno: Včera v 08:43
Když všechno víte, tak nemůžete mi sdělit jaké vidlice a zásuvky používala Marie Terezie? :)
Co jsem napsal, tak mi potvrdili e-mailem zaměstnanci SEZ (tehdejší významný výrobce v bývalém Československu), kteří vyráběli vidlice a zásuvky a s tím, že od roku 1990 vyrábí i 5 pólové. Nikde jsem netvrdil, že jsou jediní výrobci a už vůbec, že se nikdy předtím 5 pólové vidlice a zásuvky nevyráběly. Tak mi vysvětlete kdy jsem neměl pravdu.
No a co se týká používání vidlic 4P kde je využit vodič PEN, tak se s tím setkávám ještě dnes a v revizní zprávě to uvádím jako závadu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana