Může se topné odporové těleso napájet stejnosměrným napětím?

<< < (3/4) > >>

Jan Polínek:
Citace: Jiří Schwarz  28.02.2011, 07:04

U střídavého napětí je udávána taková hodnota, která má při činné zátěži "stejný výkon" jako ss napětí.
Takže pro srovnatelný výkon by mělo být ss napětí stejné, jako je udávané jmenovité napětí střídavé (předpokládám 230V)
Přemýšlíte o napájení z "obnovitelného zdroje"? Jaké by měl reálné parametry?
Při poklesu napájecího napětí o 10% klesne výkon cca o 21%,  při poklesu napájecího napětí o 20% klesne výkon asi o 35%,  při poklesu napájecího napětí o 30% klesne výkon cca na polovinu...
Spínání - tam se bude trochu "jinak" opalovat kontakt, je otázkou, jestli by nebylo lepší řešit spínání bezkontaktní technologií (triak 16 A je dnes za několik desetikorun...)
Jištění - jističe pro DC okruhy mají výrobci v nabídce za přijatelné ceny
Vliv na životnost - to je otázka
1) setkal jsem se s teoriemi, že spirálka v topném tělese při napájení AC proudem funguje jako cívečka, vzniká magnetické pole, které se snaží rozechvět cívečku, a má to negativní vliv na její životnost. Nevymyslel jsem to, nekomentuji...
2) jakmile kamkoliv začne pronikat vlhko, u DC napájení jsou především spoje různých materiálů výrazněji poškozovány elektrolyticko u korozí než při AC proudu

K tomu akumulování do těch baterií by jste mi neporadil? Jste taková hlava otevřená! ;)

Viktor Klemon:
Oveľa efektívnejšie a lacnejšie ( ak už chcete tak čistú energiu ako je elektrina mariť na teplo)
akumulovať priamo teplo. Straty sú menšie, investične to vyjde tiež lepšie. Telesu nebude
vadiť kolísanie napätia od panelov. Teleso radšej dimenzovať na špičkový výkon
a nemusíte príliš riešiť reguláciu. ( ak bude zásobník dosť veľký).

halik:
I u FVE v ostrovním provozu, potřebujete nějaký pazneg (název skoro vždy "cosi island"),  který vám zajistí provoz využitých fotovoltaickýc h panelů v ideálním pracovním bodě U/I charakteristik y. Pokud napojíte panely přímo na těleso bojleru - i když si poskládáte přesně z panelů napětí 230V - tak ideálního pracovního bodu prakticky nikdy takto nedosáhnete. Buď panely příliš proudově odlehčíte, a nebo je přizkratujete (="přeproudujete"). V takovém případě z nich dostanete jen část možné energie. Z toho i plyne, že i ten bojler musí být z toho paznegu napájen přes nějaký zátěžový regulátor (který bude topné těleso bojleru impedančně přizpůsobovat aktuálně vyráběnému výkonu).

Roman Šafránek:
Už tady byl párkrát podobný dotaz... otázka je, proč uchovávat elektřinu nasbíranou za den do večera a pak jí cpát do bojleru, lepší by asi bylo si pořídit větší bojler, přes den nahřívat a pak používat. Kdybych to měl realizovat, tak asi takhle:
* měřit (napadá mě 4kvadrantní elektroměr s RS485 rozhraním) kolik výkonu odtéká mimo budovu
* pokud možno mít více topných spirál (nejlépe o různých výkonech aby se daly "nakombinovat" tak, aby odebíraly co nejpřesnějo to, co přebývá
* podle odtékající energie z domu připínat jednotlivé spirály (pokud odtéká 1kW, připojím 1kW spirálu...)
* nějaká inteligence - např. pokud nemám v 1 odpoledne vodu dostatečně nahřátou (na večerní koupání) a podle uložených hodnot jsem za celý den dodal energie málo (asi je zataženo...) tak v době nízkého tarifu bojler dohřívat z el. sítě

Cena za realizaci by asi byla v desítkách tisíc (elektroměr, PLC, rozvaděč, software...) ale vaše řešení s bateriemi by asi bylo výrazně dražsí (jenom za tak velké baterky budou stát více a řízení bude potřeba stejně)

Jan Polínek:
Citace: Roman Šafránek  28.02.2011, 23:04

Už tady byl párkrát podobný dotaz... otázka je, proč uchovávat elektřinu nasbíranou za den do večera a pak jí cpát do bojleru, lepší by asi bylo si pořídit větší bojler, přes den nahřívat a pak používat. Kdybych to měl realizovat, tak asi takhle:
* měřit (napadá mě 4kvadrantní elektroměr s RS485 rozhraním) kolik výkonu odtéká mimo budovu
* pokud možno mít více topných spirál (nejlépe o různých výkonech aby se daly "nakombinovat" tak, aby odebíraly co nejpřesnějo to, co přebývá
* podle odtékající energie z domu připínat jednotlivé spirály (pokud odtéká 1kW, připojím 1kW spirálu...)
* nějaká inteligence - např. pokud nemám v 1 odpoledne vodu dostatečně nahřátou (na večerní koupání) a podle uložených hodnot jsem za celý den dodal energie málo (asi je zataženo...) tak v době nízkého tarifu bojler dohřívat z el. sítě

Cena za realizaci by asi byla v desítkách tisíc (elektroměr, PLC, rozvaděč, software...) ale vaše řešení s bateriemi by asi bylo výrazně dražsí (jenom za tak velké baterky budou stát více a řízení bude potřeba stejně)

Pokud bych měl tu energii nakumulovanou v těch baterkách,tak by tam nemuselo být nějaké složité řízení. Prostě bych to přes nějaký, jednoduchý spinač pustil do bojleru. Nebo by to,tak nešlo?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana