Je obor Informační technologie (kód 18-20-M/01) pro získání §8 vyhlášky 50?
Jan Bocek:
Citace: Filip D. Pindej 30.03.2016, 18:14
Nicméně samotný obor jako takový neposkytuje na poměry středoškolskéh o (a ještě navíc dnešního) vyučování dostatečně hluboké znalosti z elektrotechnik y.
V příloze zasílám příklad, jak využili rámcové vzdělávací programy oboru Informační technologie (18-20-M/01) na SPŠE v Havířově.
Pokračování.
Je zajímavé rozvržení hodin na odborné předměty v jednotlivých ročnících.
11/19/22/16 hodin týdně z 34 možných. To je v ročníku max. 50% vyučovacích hodin na odborné předměty.
Potěšující je fakt, že v II. a III. ročníku je předmět Elektrické měření......i když zřejmě zaměřený na elektroniku.
Je to ale jen střední škola, není to odborná škola, protože je zde absence odborného výcviku, anebo ta není v osnovách zanesená?
Filip D. Pindej:
Na maturitě mám uvedeno ÚSO - úplné střední odborné vzdělání, ale já studoval Elektrotechnik u (řídící systémy), která nahradila obor Automatizace. Z toho mi vyplývá, že pokud chápu váš dotaz, tak se jedná o odbornou školu, ale v osnovách není výcvik zahrnutý. Nějakou formou tohoto odborného výcviku měla být nejspíše praxe ve firmách, která měla celkovou dobu trvání 1 měsíc rozdělený po 2 týdnech do II. a III. ročníku. :-\ To mi přijde směšně málo....
To měření, které "ajťáci" podstoupili, se zabývá opravdu jen elementární elektronikou, v podstatě nedělali nic jiného, než měření nějaké ty V-A charakteristik y rezistorů, potenciometrů/reostatů, nelineárních prvků, optronů, tranzistorů aj.
Smyslem jejich výuky bylo hlavně programování, databáze, sestavení PC a sítě. Všechno ostatní s elektrotechnic kými dispozicemi bylo takový příjemný bonus navíc, protože ve výsledku by se jim nemělo dostat právě onoho elektrotechnic kého vzdělání.
Fakt, že možnost konat zkoušku dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. ve smyslu §5 a jak z dotazu vyplývá, tak po několikaleté praxi na §6 i směrem k §8, nám bylo na škole řečeno přímo učiteli, že Informační technologie nemají dostatečnou dotaci hodin s elektrotechnic kým zaměřením, což se dá porovnat s osnovami oboru Elektrotechnik a (řídící systémy) na stejné škole, viz příloha.
Pošle-li někdo na ministerstvo školství právě maturitní vysvědčení s tím dotazem, tak nevím, zda se zhodnocuje konkrétní ŠVP, nebo právě ten obecný.
Tady je seznam škol, které v ČR vyučují obor Informační technologie (18-20-M/01):
http://www.infoabsolvent.cz/Obory/KartaOboru/1820M01#filtrForm
Filip D. Pindej:
Dost často jsem se setkal i s případem, že absolventovi Informačních technologiích bez přemýšlení vystavili osvědčení na §5. Zohledňoval se jen fakt, že má maturitu na "elektroprůmce"......... Zajímalo by mě, zda je takové osvědčení platné, nebo má prostě jen papír na něco, na co ho mít nemá, tudíž by neměl být platný.
Jan Bocek:
Osvědčení na §5 jsme nikdy nevystavovali. K čemu by byl asi tak dobrý, když nemůže samostatně pracovat na elektrickém zařízení. Musel mít ale přiděleného patrona. Po roce praxe a splnění všech podmínek mohl dostat Osvědčení na §6
V tomto smyslu je uvedená kvalifikace pro práci a obsluhu na elektrickém zařízením ČSN EN 50110-1, kde osoba s elektrotechnic kým vzděláním bez praxe je pouze osobou poučenou
Z praxe za posledních 30 roků v elektroúdržbě, kde bylo cca 800 elektrikářů.
Personální oddělení přijalo pracovníka a přidělili....p odíval jsem se na vysvědčení
a po krátkém pohovoru jsem pracovníka přidělil na potřebné pracoviště. Udělal jsem si kopii vysvědčení. Mistr provedl bezpečnostní školení, přidělil patrona a zapsal do ZBP, že je osoba poučená s §4 a na elektrickém zařízení bude pracovat pod dozorem. Za rok po přezkoušení znalosti dostal osvědčení na §6 a mohl pracovat samostatně. Také dostal plat o několik stupňů
vyšší.
A moc jsme nezkoumali, co je to za elektrotechnic kou nebo vojenskou školu. Za rok se ukázalo, zda to je elektrikář, nebo není. Vždy jsem tvrdil, že žádná škola člověka nezbaví blbostí a spíše ukaž co umíš a my tě za to odměníme.
Udělování §§6-8 bylo výhradně firemní záležitosti a IBP, ani TIČR (ani MŠ) se k těmto záležitostem nevyjadřovali. OSVČ to mají asi dnes složitější než sro.....
Filip D. Pindej:
Já jsem třeba na §5 osvědčení dostal.
Jasně, že to je jen o člověku, co umí a jaký je a co ho baví. Tady jde spíše pořád jen o to, jak je to v souvislosti s původním dotazem a vystudovaným oborem. Ta vyhláška umí lidem, kteří něco opravdu umí, ale nemají na to "řádné vzdělání", pěkně zatopit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana