Kolik bude stát posouzení shody?
Stanislav Látal:
Zajímal jsem se, jak to řeší český výrobce stmívačů.
Na jejich www stránkách je volně k nahlédnutí kopie "prohlášení o shodě" a není tam ani zmíňka o nějakém zkoušení na EMC ... (dance)
Je tam seznam norem a nařízení, které jejich výrobek splňuje. (norm)
Triakové regulátory byly známy u amatérských regulátorů jako velké rušičky (DV a SV). Toto odrušení je poměrně drahá záležitost (tlumivky a odrušovací kondenzátory) a zvedají rozměr a cenu výrobku.
Český výrobce je v dost velké nevýhodě proti konkurenci z Číny (ty nějaké prohlášení o shodě netrápí).
Přesto je cena českého výrobce velmi zajímavá .
raj:
EN 61000-6-4
EN 55011
EN 61000-3-2
EN 61000-6-2
EN 61000-4-4
EN 61000-4-5
EN 61000-4-6
EN 61000-4-11
Příjemnou zábavu.
Kamil Novák:
Citace: Stanislav Látal 26.02.2011, 21:03
Zajímal jsem se, jak to řeší český výrobce stmívačů.
Na jejich www stránkách je volně k nahlédnutí kopie "prohlášení o shodě" a není tam ani zmíňka o nějakém zkoušení na EMC ... (dance)
Je tam seznam norem a nařízení, které jejich výrobek splňuje. (norm)
Není? :o
Tak se ještě jednou podívejte do přílohy, kterou jste sem sám pověsil.
V soupisu použitých NV tam najdete i NV 616/2006.
A až si zjistíte co toto NV řeší, možná změníte své tvrzení. (norm)
Miroš Jan:
Kamile byls rychlejší. :)
Stanislav Látal:
Citace: Kamil Novák 27.02.2011, 13:32
Tak se ještě jednou podívejte do přílohy, kterou jste sem sám pověsil.
V soupisu použitých NV tam najdete i NV 616/2006.
A až si zjistíte co toto NV řeší, možná změníte své tvrzení. (norm)
Pánové, omlouvám se. Nepochybuji, že tento český výrobce má vše v pořádku (prohlášení o shodě). Jen jsem čekal, že tam najdu zmíňku o nějakém čísle protokolu zkušebního ústavu (a nenamáhal jsem se čtením nařízení vlády a norem) ...
Ve svém předchozím zaměstnání jsem dělal kalibrace měření brzdových stanovišť motorů a tam se do protokolu musely jmenovitě vypsat použité měřící přístroje a jejich kalibrace, včetně doby platnosti a firmy, která jejich kalibraci prováděla ... Je mi jasné, že tyto "maličkosti" zákazníka nezajímají, jen jsem očekával nějakou zmíňku o zkušebním ústavu a nějakém protokolu. Zdálo se mi to logické.
NV616 §4odst.3 říká, co musí prohlášení o shodě obsahovat a skutečně to tam není. Možná by příliš moc údajů mátlo zákazníky.
Vysvětlení postupu pro posuzování shody (příloha č.2 a č.3) se zmiňuje o notifikované osobě.
V zákoně č.22/1997 Sb. jsem našel vysvětlení : Notifikovaná osoba je právnická osoba, která byla členským státem Evropské unie oznámena orgánům Evropského společenství a všem členským státům Evropské unie jako osoba pověřená členským státem Evropské unie k činnostem při posuzování shody výrobků s technickými požadavky. :o
Jestli jsem to dobře pochopil, tak žádný revizní technik nemůže vystavit prohlášení o shodě na téma EMC (pokud není zaměstnanec té firmy) (no)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana