Jaký průřez kabelu zvolit na délce 120m pro připojení jednofazoveho čerpadla?
Štěpán Valenta:
Tady jak již napsali kolegové se bez kvalitní firmy neobejdete.
Já měl před týdném podobný problém. Vodojem napojený z vodárny 800 metrovým zcela průřezově nevyhovujícím vedením....
A i zde abrazně řečeno skolaboval projektant, montážní firma i s RT.
váš problém byl již také naznačen výše: Neuměrně vysoký úbytek napětí při rozběhu, zvýší proud tak, že jistič vybaví....
Rada: Reklamovat a trvat na opravě. A příště dát na doporučení a vzít jinou firmu.
V Rakousku by jste měl výběr firmy snažší. Dle kvality (a tím pádem i fakturační ceny) jsou seřazené firmy u každé tamější pojišťovací společnosti.
A každý si musí zvážit. Vzít nejlevnější firmu a riskovat, nabo připlatit i mít klid.
A pro upřesnění u nás fakturační cena není žádným kritériem. Ten "náš" vodojem stál haldu peněz...
Vy,ale zřejmě připlatíte docela dost.... na poměrně banální úkon. Ale to jsme již opět na kvalitě vzdělávání elektrotechnik ů v ČR . Oni stále ještě řeší otázku kde brát informace či v rychlíku, na parníku, u táboráku či lépe u svého svazu... či poměrně lopotně samostudiem, ale i to je rozumnější cesta, než produkovat závažné chyby jak na běžícím pásu...
o:-)
Dobiáš Miroslav I.:
Citace: Pavel Horský 16.02.2011, 15:49
Dle orientačního zadání do Sichru vychází CYKY J3x2,5mm2, ale nezdá se mi větší úbytek napětí.
Citace: Pavel Horský 17.02.2011, 12:43
Vše vychází celkem v pohodě až na úbytek napětí, který činí přes 5%. Z toho bych už měl obavu. A myslím, že díky 25m kabelu o průřezu 1mm2 tomu úbytku jistě ještě přidá. Čerpadlo pak nejede na plný výkon, narůstá proud......pro stě podle mě je kabel CYKY-J3x2,5mm2 nevyhovující.
Pane Horský, jsem potěšen, že někdo také konečně něco počítá. Ono to jde že,ano. I když jste si v tomto případě musel vstupní parametry odhadnout, přece jenom jste došel k výsledkům, na jejichž základě se můžete kvalifikovaně rozhodnout. Tak-že ještě jednou =konečně někdo=. Takto by to mělo vypadat vždy. Nyní vám sdělím jeden dobrý poznatek. Když vyjde úbytek napětí v pořádku, zpravidla vyhovují i ostatní parametry a to včetně oteplování. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana