Je nutné u třífázového autotransformátoru uzemění středu vinutí?
Martin Kurka:
Citace: Rozmahel Vladimír 15.02.2011, 11:42
Souhlasím se vším, ale proudový chránič na primáru ošetří poruchu / porucha na kostru / na primáru i na sekundáru. Nemusí to být nutně 30mA.
Škoda peněz a invence, trafo je v německém bobmenfestsich ridiot provedení krásně zalakované, prostředí suché, čisté, bezprašné, autotrafo je na 50 i 60 Hz takže kvalitní plechy a na 50Hz rezerva v přesycení. Zkrat na kostru vyrazí primární jištění v dané cívce a vinutí se stejně bude muset udělat komplet nové, chránič to nezachrání tím, že to pozná rychleji při menším proudu. A kdybyste chtěl chránit lidi, tak 30mA bude vypadávat pokaždé, jen uvažte kapacitu vinutí proti kostře a unikající kapacitní proud. Pokud to vyžaduje napájené zařízení, tak jedině má smysl chránič na výstupu.
Když už by mělo něco význam pro ochranu trafa, tak jedině čidlo teploty vinutí, jsou napájeny frekvenční měniče a vyšší harmonické tam budou. Ale to podle mne stačí ověřit jen jednou při plném provozu a nejvyšší okolní teplotě a doplnit až podle skutečné potřeby. V jednoduchosti je krása a co na zařízení není se nemůže pokazit.
Rozmahel Vladimír:
Máte pravdu, ale uvažoval jsem tak, že při zkratu na kostru je v serii část vinutí TR / tady záleží v jakém místě cívky dojde ke zkratu na kostru - je li to vůbec možné /, tím myslím množství vinutí zapojeného do serie poruchové smyčce. Při jištění primáru jističem D3x25A by potom tato vřazená impedance mohla poruchovou smyčku natolik zkazit, že by se nemusely dodržet podmínky automatického odpojení. Chránič by to řešil v řádu mA. V tomto případě poruchy bych ten chránič viděl jako dobré řešení. Chytil by samozřejmě i sekundár.
tom.tomas:
Citace: Rozmahel Vladimír 15.02.2011, 12:15
Není tam prostředí s nebezpečím požáru hořlavých hmot nebo prachů?
Prach tam není a ani se netvoří. Teplota lisu je asi cca 100 - 150°C. Plast z toho teče jak med. Jak je to hořlavé nevím, je to klasická vázací plastová páska co se dává na balíky, palety cihel atd.. tuším že je to polypropylén. Potom je tam ještě pár dřevných palet, olej v převodovkách, ale ty jsou uzavřené, nic víc hořlavého tam není. Ovšem já řeším jen navíječky a ty jsou na druhé straně haly. Autotrafo napájí jen navíječky.
Navíječky mají maximálně 5kW, autotrafo je myslím zbytečně předimenzované 11kVA.
V navíječkách nejsou frekvenční měniče, ale otáčky se řídí pravděpodobně napětím. Co jsem vysledoval tak jedna fáze (prostřední L2) jde přímo na motor a fáze L1 a L3 jdou pravděpodobně přes triaky. Je tam regulátor který přes snímač otáček drží nastavené otáčky motoru (cca 300W). Potenciometrem se nastaví otáčky a ty se zobrazují na displeji. Funguje to perfektně. Regulátor je napájen přes klasické trafo 230V/24V + usměrňovač a přes optočlen řídí ty triaky.
Kamil Novák:
Citace: Rozmahel Vladimír 15.02.2011, 12:41
Máte pravdu, ale uvažoval jsem tak, že při zkratu na kostru je v serii část vinutí TR / tady záleží v jakém místě cívky dojde ke zkratu na kostru - je li to vůbec možné /, tím myslím množství vinutí zapojeného do serie poruchové smyčce. Při jištění primáru jističem D3x25A by potom tato vřazená impedance mohla poruchovou smyčku natolik zkazit, že by se nemusely dodržet podmínky automatického odpojení. Chránič by to řešil v řádu mA. V tomto případě poruchy bych ten chránič viděl jako dobré řešení. Chytil by samozřejmě i sekundár.
Takto se občas musí zajistit krátký čas vypnutí u některých RTG zařízení.
Jedná se o americké nebo japonské dovozy, kdy jsou komponenty napájeny 120V přes centrální autotrafo.
Tam díky "D" charakteristic e na přívodu pak na výstupu imedance nevychází. :(
A je také pravda, že 30 mA chrániče s tím mají velký problém. A to i zpožděné. Proto se vyrábějí (vyráběly?) spec. chrániče pro rtg. zařízení s označením "R".
Ty jsou ovšem dost drahé, tak se používají zpožděné 500 mA. ;)
Ale proč by měl být RCD i na výstupu, to mi uniká. :-\
Rozmahel Vladimír:
Citace: Kamil Novák 15.02.2011, 16:43
Ale proč by měl být RCD i na výstupu, to mi uniká. :-\
Já myslím, že bude li na primáru, tak stačí.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana