Jak řešíte CENTRAL a TOTAL STOP ?
Josef Nosek:
Včera jsem nafotil tlačítka central stop a total stop. Je to budova VZP, stará zástavba. Tlačítka jsou umístěny na chodbě v přízemí, vedle hlavních rozvaděčů, které jsou volně přístupné. Podle toho označení se domnívám že si chrání hlavně počítače aby je někdo nevypnul.
František Šohajda:
Citace: Josef Nosek 13.02.2014, 10:30
Včera jsem nafotil tlačítka central stop a total stop. Je to budova VZP, stará zástavba. Tlačítka jsou umístěny na chodbě v přízemí, vedle hlavních rozvaděčů, které jsou volně přístupné. Podle toho označení se domnívám že si chrání hlavně počítače aby je někdo nevypnul.
Ano toto je standartní řešení obou "spopů" třeba v nemocnicích.
Pro nechápavé občany tam ještě nechám dávat tabulku "Pro hasiče!".... ;D ;D ;D
Hynek Bureš:
Ta tlačítka mi připadají jako řešení ad absurdum, jako by se autor chtěl někomu "zalíbit". IT přece nemá s central/total stopem podle ČSN nic společného; podle definice v normě - pochybuju, že by IT server měl nějakou požárně bezpečnostní funkci. Takže co je na fotce, je špatně - central stop by měl shodit i IT (včetně UPS)
Citace: Pavel Horský 13.02.2014, 07:33
Pokud není ČSN podpořena v zákonu, pak se obávám toho, že si orgán může prosadit své, neboť ČSN jsou jen doporučující noty minimálních požadavků na instalaci a tu oni svými požadavky z jejich pohledu jen vylepšují.
Když se na to podíváme logicky, tak "orgáni" by měli jít jen za vyhláškami, jejichž dodržování mají ve své kompetenci. A jak jinak poznají, které další normy musíme dodržet? To by nás pak každý úředník mohl pérovat na čemkoliv, co ho napadne. Jako když jsem dostal telefonické "tytyty" k výpočtu osvětlení od paní z hygieny, že do prodejny textilu patří zářivky s indexem podání barev 90%, aby zákazníci správně rozeznali barvy a nemuseli nosit látky před krám na denní světlo 8)
Hynek Bureš:
Podáním odvolání jsme se dostali do vyššího levelu, měl jsem možnost popovídat si o problematice s rozumně uvažujícím hasičem. Nicméně svého podřízeného podržel a věc vysvětlil takto: Každý objekt musí mít možnost odpojení od elektřiny, ať je to podle vyhlášky 268/2009 nebo podle ČSN 73 0848 a ať se tomu říká hlavní vypínač nebo total stop - s tímto nelze než 100% souhlasit. Problém je ale v jeho technickém řešení - pan vyšší hasič mi to vysvětlil, že z jejich pohledu je toto opatření důležité zejména pro obyvatele/uživatele objektu, aby mohli v případě nebezpečné situace, např. při úniku plynu, vypnout elektřinu sami a nečekat, až přijedou hasiči nebo technik ČEZu; opět jsem musel souhlasit, tak by to zřejmě mělo fungovat. Laik snažící se vypnout HDS bez náležitého vybavení se vystavuje fatálnímu ohrožení. Takže jsme zpět ve smyčce u dřívějšího vysvětlení, proč nechtějí hasiči slyšet o využití HDS k tomuto účelu. Chytají se mj. i nové vyhlášky 268/2009 Sb., že výklad MMR o možnosti použití HDS platil jen pro tu předchozí. Argument o možnosti vypnutí laikem je celkem neprůstřelný a pochopitelný.
V tuto chvíli je tedy tedy "míček" na straně ČEZu a ostatních distributorů, kteří by nařízení § 34 odst. (5) vyhl. 268/2009 měli v tomto smyslu respektovat a umožnit v budovách, kde jsou elektroměry umístěny v patrech, instalovat "hlavní vypínač", případně i s možností dálkového vypnutí (tlačítkem nebo EPS). Zatím místo vstřícnosti při hledání přijatelného řešení ČEZ v připojovacích podmínkách zakázal instalovat k jističům před elektroměry vypínací spouště, jako bezprostřední reakci na požadavky ČSN 73 0848 na central/total stop, to už je vyloženě šprajc.
Opravdu bych chtěl vidět zástupce hasičů a ČEZu u jednoho stolu proti sobě a vyslechnout jejich argumenty.
Radim Blaťák:
Takže stále stejná písnička. Pak komu se zalíbit? Buď mě ČEZ nepřipojí pro nedodržení připojovacích podmínek, nebo hasiči nedají souhlas s kolaudaci pro nedodržení jejich podmínek. To je sranda ... (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana