Jak řešíte CENTRAL a TOTAL STOP ?

<< < (10/14) > >>

Hynek Bureš:
Citace: Jan Hlavatý.  23.09.2013, 13:10

Když není požárně bezpečnostní zařízení, tak není ani CENTRAL/TOTAL STOP.
Hasiči by se měli naučit číst.

To se mi líbí, ale z čeho toto tvrzení vyplývá?

Chystáme odvolání proti stanovisku hasičů, tak musím mít všechna tvrzení podložena předpisem nebo normou. S tím, že co není zakázáno, je povoleno (čili použít pojistky v HDS jako TOTAL STOP, když na něm trvají)

Citace: Štefan Beláň  24.09.2013, 12:25

Osobně si myslím, že stále je nejvhodnějším řešením pojistkový odpínač v HDS (místo tří samostatných pojistek),  kterým se vypne napájení do objektu (týka se objektů napájených jen jedním kabelem). :)

.
Super řešení, ale bohužel skříně s pojistkovým odpojovačem se vyrábějí jen koncové, pro smyčkové připojení jsem nenašel.

Pavel Horský:
Citace: Hynek Bureš  12.02.2014, 14:19

Chystáme odvolání proti stanovisku hasičů, tak musím mít všechna tvrzení podložena předpisem nebo normou. S tím, že co není zakázáno, je povoleno (čili použít pojistky v HDS jako TOTAL STOP, když na něm trvají)

Tak dej určitě vědět, jak jsi pochodil. Mě se to nepovedlo.

J Lhava:
Citace: Hynek Bureš  12.02.2014, 14:19

To se mi líbí, ale z čeho toto tvrzení vyplývá?
Hmm, tak to musím podumat ...

Vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby, § 34 odst. (5):
Citace

Každá stavba musí mít trvale přístupné a viditelně trvale označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie.

Pokud se budeme pohybovat v Praze, tak vyhláška č. 26/1999 hl. m. Prahy o obecných technických požadavcích na výstavbu v hlavním městě Praze, čl. 45, odst. (5):
Citace

Každá stavba musí mít trvale přístupný a viditelně trvale označený hlavní vypínač elektrické energie.

Nikde ani slovo o CENTRAL nebo TOTAL STOP. Stavba musí mít zařízení umožňující vypnutí (případně vypínač v Praze). Jsou pojistky v HDS zařízením, umožňující vypnutí elektrické energie? Ano jsou (pravda v Praze to bude asi obtížněji ukecatelné).

Vyhláška č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb, § 9 odst. (1)
Citace

(1) Elektrické zařízení, jehož chod je při požáru nezbytný k ochraně osob, zvířat nebo majetku, musí být navrženo tak, aby byla při požáru zajištěna dodávka elektrické energie za podmínek stanovených českými technickými normami uvedenými v příloze č. 1 části 1 bodech 1, 2 a 12 a části 4 bodu 1. Druhy a vlastnosti volně vedených vodičů a kabelů elektrických rozvodů jsou uvedeny v příloze č. 2.
Toto ustanovení nás odkazuje na Přílohu 1, kde jsou vyjmenovány ČSN řady 7308xx. O CENTRAL a TOTAL STOP hovoří pak ČSN 73 0848.

No jo, jenže pokud objekt neobsahuje "Elektrické zařízení, jehož chod je při požáru nezbytný k ochraně osob, zvířat nebo majetku",  tak se nemusím ani zajímat o citované ustanovení vyhlášky 23/2008 a tím pádem mě nemusí ani zajímat odkazované ČSN 73 08xx ... ?

Nuže, nemusím-li se zajímat o ČSN 7308xx, tak který jiný předpis mi nařizuje aplikaci CENTRAL nebo TOTAL STOP? Co vím, tak žádný ...

Hynek Bureš:
Citace: Jan Hlavatý.  12.02.2014, 20:23

Nuže, nemusím-li se zajímat o ČSN 7308xx, tak který jiný předpis mi nařizuje aplikaci CENTRAL nebo TOTAL STOP? Co vím, tak žádný ...

Čili když to shrneme - respektování (dodržení) norem ČSN, pokud na ně konkrétně neodkazuje zákon (vyhláška, nařízení...) si nemůže orgán ve schvalovacím zřízení vynutit.

Pavel Horský:
Citace: Hynek Bureš  12.02.2014, 21:30

Čili když to shrneme - respektování (dodržení) norem ČSN, pokud na ně konkrétně neodkazuje zákon (vyhláška, nařízení...) si nemůže orgán ve schvalovacím zřízení vynutit.

Pokud není ČSN podpořena v zákonu, pak se obávám toho, že si orgán může prosadit své, neboť ČSN jsou jen doporučující noty minimálních požadavků na instalaci a tu oni svými požadavky z jejich pohledu jen vylepšují.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana