Jak řešíte CENTRAL a TOTAL STOP ?

<< < (8/14) > >>

Radim Blaťák:
Vyjádření, které mi napsali z ČEZU:

Vážení pane Blaťáku,
na základě Vašeho dotazu k zapojení central stop/ total stop v bytovém domě sděluji následující stanovisko ČEZ Distribuce, a.s.
Vyhláška 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby V §34 odst 5) předepisuje:
(5)  Každá stavba musí mít trvale přístupné a viditelně trvale označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie.

Tuto funkci splňuji pojistky v hlavní domovní skříni (i dle přiloženého stanoviska MMR, které bylo vydáno k předchozí vyhlášce).

Ad 1) TOTAL STOP
Pokud jde o možnost vypnutí přívodu elektrické energie do objektu (hlavní vypínač - TOTAL STOP) považujeme proto za hlavní vypínač elektrické energie pojistky v hlavní domovní skříni na objektu. Instalaci jiného zařízení do HDS v majetku ČEZ Distribuce, a.s. neumožňujeme.

Ad 2) CENTRAL STOP
Pokud jde o instalaci zařízení pro vypnutí elektrických zařízení, jejichž funkce není nutná při požáru (CENTRAL STOP),  požadujeme technicky realizovat až za měřením (tedy v částech instalace, kde protéká již měřená elektřina, například v podružných rozvaděčích za elektroměry). Do neměřené části elektrické instalace a do elektroměrovýc h rozvaděčů neumožňují současně platné připojovací podmínky toto zařízení umístit.

Z výše uvedených důvodů nemohu v tuto chvíli odsouhlasit Vámi navržené technické řešení CENTRAL STOP.

Radim Blaťák:
Vůbec nechápu, proč do zaplombované části nepovolí vložit třeba hlavní vypínač s nějakou podpěťovou či napěťovou spouští, která by byla napájena už z měřené části. V té neměřené instalaci je to pouze pasivní prvek a vše by to vyřešilo. Takhle se musí dát do každého patra odpínací prvek za každý elektroměr. Tím pádem stejně nebude odpojené stoupací vedení a elektroměrové rozvaděče, takže nesplním požadavek PBŘ. Ví tu někdo jak z toho ven?

František Šohajda:
Čistě hypoteticky!
Já jako distributor bych si také nenechal nic dát do svého rozvaděče (PRIS)... ;D ;D
Čím více zařízení ,  tím více poruch (jezdění autem,plomování a pod..) ;)

Je to zamotaný kruh ! :'(

Kamil Novák:
Citace: František Šohajda  19.11.2013, 19:03

Čistě hypoteticky!
Já jako distributor bych si také nenechal nic dát do svého rozvaděče (PRIS)... ;D ;D
Čím více zařízení ,  tím více poruch (jezdění autem,plomování a pod..) ;)

Taky si myslím, že toto je ten důvod. A celkem logický.

To Blaťák :
Předpokládám, že jste vyjádření PRE ukázal Hasičům. Je nějaká reakce?

Osobně jejich nesmyslnému požadavku na nějaké další vypínání tak nerozumím.
Celá léta tuto funkci plnily hlavní pojistky, tak proč najednou takovéto výmysly?
A vylepšení v podobě řešení, které zde zmiňoval kol. Beláň, by bylo navíc i elegantní.

Radim Blaťák:
Požadavek na TOTAL-STOP je v pohodě. Nová HDS s pojistkovým odpínačem od OEZu je myslím elegantní řešení.
Ten CENTRAL-STOP je ale fakt oříšek. Požadavek v PBŘ je, že chtějí vše kromě hasičských zařízení vypínat tlačítkem u vchodu. Prostě to technicky při rekonstrukci nejde udělat. Vždy tam zůstanou elektroměrové rozvaděče v patrech pod napětím.

Na ČEZ jsem poslal návrh řešení, zda by udělili vyjímku a nepochodil jsem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana