Jak řešíte CENTRAL a TOTAL STOP ?

<< < (5/14) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Nedávno jsem seděl u skleničky vína s jedním velitelem zásahu (zapíjel snížení platu panem ministrem o 5.000 Kč). Zjistil jsem, že neví, jak se mají chovat při hašení fotovoltaickýc h panelů na střeše. Napětí je vyšší, než na co mají vybavení a vypnout se to nedá.

Vypnutí hlavního přívodu (nožovky 150A) krompáčem jsem viděl na vlastní oči. Docela ty chlapce obdivuju.

Jiří Leger:
Citace: František Šohajda  24.03.2011, 18:11

Hasiči mají školené lidi /elektrikáře/ s par.8 a ti vědí kde a jak lze odpojit objekt od el. energie....
HDS a pod....

No tak to bohužel ,poslední dobou hasiči nechtějí o ničem takovém slyšet ,prý se kvuli tomu dělala vyhl.23/2008sb a následující požární normy, právě z důvodu toho že nechtějí lézt do přípojkové skříně.
Odpojení pomocí vytažení nožových pojistek mi potvrdili i z PRE ale hasiči o tom nechtějí slyšet. jediné závazné řešení je umístění na neměřené vedení mimo objekt dle požárních norem a nerespektovat připojovací podmínky, ale jestliže PRE nepřipojí bude toto ještě větší problem.

Petr Doležal:
A jak to mají v zahraničí? Už jsem zrušil autorizaci, ale někdo z vás, kdo je členem ČKAIT, by na komoru mohl vznést dotaz. Mají v zahraničí své partnerské organizace.
Hasiči mají vyhlášku, distributoři svoje podmínky a vy, elektrikáři se z toho pos.rte. Nás nezajímá, jak si s tím poradíte, či spíše neporadíte.
Že by typické pro ČR? Velebnosti, jdu  (zle)

IM:
Citace: Jiří Leger  29.03.2011, 09:56

No tak to bohužel ,poslední dobou hasiči nechtějí o ničem takovém slyšet...

Chce to uvádět fakta, jinak je to na úrovni jpp.

Vladimír Š.:
Dalším problémem při odpojení objektu od elektrické energie je UPS uvnitř objektu. UPS v podstatě nejde vypnout a i když vypnu výstup, jsou tam stále baterie o napětí až 400 VDC a někdy ani nelze odpojit baterie od střídače.
Dneska byl článek v novinách, že hasiči nechtějí, kvůli nebezpečí od elektrické energie, hasit objekty se solárními panely na střeše. Ovšem u objektů s UPS je stejný problém. Rozdíl je pouze v tom, že hasiči solární panely na objektu vidí, a UPS vidět není.
Podle ČSN 73 0848 může být vypínací prvek "total stop" (neříká se jaký) u vstupu do objektu, ale nemyslím si, že stačí vypnout tlačítkem pouze vypínač v hlavním rozvaděči objektu (přívodní kabel je stále pod napětím). Toto by mohlo stačit na "central stop" s tím. že potřebná zařízení se nevypnou.  
Ale v případě "total stopu" mě případě připadá pojistkový odpínač (nebo pojistky) na fasádě objektu nebo mimo objekt bezpečnější. Tuto pojistkovou skříň většinou instaluje dodavatel elektrické energie a je pouze nutné tuto skříň označit v postupech pro vypnutí elektrické energie jako "total stop".  

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana