"Utáhne" 1kW elektrocentrála dvě lednice a žárovku?

<< < (4/5) > >>

Pavel Horský:
Ze zkušenosti z různých letních akcí vím, že centrála o výkonu 1kW "NEUTÁHNE" nápor lednice a chlazení. Při jejich spínání vždy nastal problém s velkým poklesem napětí. Do toho ještě světlo a je konec.
Dnes se dají sehnat krásné, výkonné centrály (od 3kW) za směšný peníz.
Např. minulý rok na podzim jsem koukal na pěkné centrály v Lounech na výstavě Člověk v přírodě.
3,7kW za akční výstavní cenu 4800,-Kč. Koukal jsem doma na běžnou prodejní a ta byla kolem 9000,-Kč.

František Šohajda:
Možná bude lepší 3Fázová a zatížit jednotlivé fáze....

V loni jsem koupil 3F- 6,5kVA za nějakých 12000.-Kč-MÁ 3FÁZOVÝ MOTOROVÝ JISTIČ 6A.
To je cena inventorové 1F-0,9kVA........zvažte??

Kamil Novák:
Citace: František Šohajda  09.02.2011, 14:18

Možná bude lepší 3Fázová a zatížit jednotlivé fáze....

Na to pozor, to není dobré řešení.  (no)
Třífázové centrály jsou dost háklivé na nerovnoměrnou zátěž.
Mám zkušenost, že jakmile se odběr liší o cca 20%,  tak odpínají.  (!)

František Šohajda:
Já jsem vyzkoušel "rozbrušku" cca 1600W /1f  a jela bez problémů na 1 fázi.....
Jinak jsem nezkoušel 1F.....

Jaroslav Hasala:
Ono taky to chlazení na pivo může mít podstatně větší příkon než zmiňovaných 200W, to platí pro tak pro ty úplně miniaturní chlazení. Ty trochu větší mají běžně kolem 400 - 600W, ty úplně velké (hospodské) mají nezřídka i přes 1 kW.
S rozběhem na centrálu u těchto spotřebičů bývá problém, potřebnou výkonovou rezervu bych osobně odhadoval minimálně na trojnásobek jmenovitého příkonu, pro bezproblémový chod ještě více.

Ještě je tedy také jedno řešení, určené spíše pro bastlíře. K lednici (chlazení) se dá poměrně jednoduše přidělat takový jakoby "softstart". Je to ovšem zásah do spotřebiče a nedá se to z legislativních důvodů doporučovat k normálnímu používání.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana