Chápu správně štítkové údaje motoru 5.5 kW připojeného k soustavě 3PEN 400/230V?
Branislav Trnkocy:
Prosím o posouzení správnosti úvahy:
V soustavě 3PEN 400/230V, hodnota hlavniho jistice 25A, hodlám používat asynchronní elektromotor typu 1LA7130-4AA60-ZN00 t.j. 5,5 kW, který na štítku nese mj. údaj: 400/690V D/Y
Rozumím tomu správně, že v mojí, z hora uvedené soustavě 3PEN 400/230V budu moct motor rozbíhat v zapojení Y a následně normálně provozovat v zapojení D (hvězda)? Mate mě poněkud údaj 690V pro Y.
Vítězslav Vaněk:
Je to tak.Y(hvězda) rozběh,trvale D(trojuhelník).
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Branislav Trnkocy 08.02.2011, 00:03
Mate mě poněkud údaj 690V pro Y.
To je maximální možné napětí pro dané zapojení (400V x odm(3)). Na 400V tedy Y provozovat můžete.
Krýdl Petr:
Ve vašem konkrétním případě budete moci motor rozebíhat spouštěním Y/D (hvězda/trojúhelník), ale nesmíte se nechat zmást údajem Y - 690 V. Tento údaj značí plné výkonové parametry motoru 5,5 kW při zapojení do hvězdy, ale s napěťovou soustavou 690 V. Ve vašem případě bude motor při rozběhu na Y odebírat ze sítě menší proud a zároveň bude i meší výkon motoru - pouze pro rozběh. Při přepnutí do D bude připraven na plný výkon 5,5 kW.
Nebezpečí vidím v tom, že jste neuvedl charakteristik u jističe, jestli je "B" může při rozběhu jistič vypadávat.
Rozmahel Vladimír:
Podle mne je údaj hvězda 690V určen pro fázové napětí 690V. U nás je ve hvězdě fázové napětí 230V. Ten motor bude napájen třetinovým napětím. Naprázdno bude možná vrnět, ale pochybuji o tom, že roztočí nějakou zátěž. Podle štítku pouze trojúhelník 400V.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana