Je možné napájet cnc na 110V upraveným generátorem ?

<< < (3/5) > >>

Martin Kurka:
Vážený pane radekmi321,

Ten laciný CNC soustruh je příliš drahý

1) CNC soustruh na 110 V nebude asi na 50Hz, ale na 60 Hz, takže trafo i autotrafo bez úpravy soustruhu budou jen vyhozené peníze - Vaše úvahy o libovolné napájecí frekvenci jsou poměrně zcestné, nejen Citace: Václav Pešek  06.02.2011, 21:32

frekvence bude výrazně vadit napáječi sytému a filtrům na vstupu....  můžete si odprásknout minimálně zdrojovou jednotku PLC a MMC
ale adepti na odprásknutí jsou i PFC a softstarty usměrňovačů pohonů. Dále rozdílný kmitočet je schopen poškodit pomocné funkce, jako je klimajednotku, osvětlení, čerpadla, napájecí transformátory a sakumprásk všechny střídavé cívky stykačů, elektroventilů a relé.,  

2) CNC soustruh je výrazný spotřebitel/generátor  druhé harmonické a musel byste mít generátor několikanásobn ého výkonu, aby generátor napojení soustruhu ustál bez rozkmitání soustavy a tím bez rozkmitání výstupního napětí. Podle velikosti 2. harmonické a kvality AVR generátoru by musel být generátor třeba i 10x většího výkonu.

Jestli do toho chcete jít, je nutné se schematy v ruce projít prvek po prvku, spotřebič po spotřebiči něco půjde napájet z trafa (autotrafa) 50Hz, něco se bude muset vyměnit, něco stačí přepojit. Bez konkrétního místního zjištění a měření je to věštění z křišťálové koule.
Pokud nezohledníte rozdíl mezi 50 a 60 Hz u pomocných pohonů, transformátorů a stykačů, časem se to vymstí, prvky jsou tepelně přetěžovány, shoří a jejich poruch zavleče jinou škodu na drahých komponentech.
Existují u nás exportní firmy, které mají testovací síť 110 V/60Hz o výkonech kolem 1MVA (diesselagregát y Catepillar, Perkins),  na tom by šel soustruh odzkoušet jako celek před koupí.
Pročtěte si zde diskuze o možnosti provozu dovezených spotřebičů 110V/60Hz na 230V/50Hz, v podstatě tu o nebezpečích a úrovni přetěžování je řečeno vše.

radekmi321:
Myslím že 50 Hz bude stačit aspon podle štítku na rozvaděči je štítek přiložím fotku.Ale  je to prý na hlavní vypínač od tud jde kabel do jiné skříně s trafem prý se to tak normálně dělá i u nových soustruhu .z trafa to jde zase do rozvaděče.

Martin Kurka:
Koukám, že na     w3.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=60&t=6313 jste byl sdílnější a fotograficky pracovitější.  Zdá se, že stroj, běžel v Německu, a že má kromě servopohonů ostatní výstroj na 220/380V /50Hz.
Jestliže je servopohon na posuvu o DC příkonu 1,4kW (151V/9A) tak bude reálný potřebný příkon transformátoru/autotransformátoru, asi daleko nižší než uvádíte.
Oni se výrobci strojů poměrně značně sichrují a s reálnou soudobostí pohonů nepočítají, vše jsou to teoretická maxima při plných otáčkách a plných posuvech a všechnomožné najednou v běhu, což v reále nikdy není. Schválně, když si reálně zvážíte, co budete na soustruhu dělat za obrobky, v jakých průměrech a jakými posuvy, dojdete k podstatně nižším potřebným výkonům pohonů. Hlavní je u soustruhu vřeteno, ostatní bývá nejvýše 1/3 příkonu vřetena, spíše méně. Odhadem potřebný výkon na vřetenu roste takřka linerně s točným průměrem a lineárně s otáčkami, když nebudete uvažovat obrábění maximálního možného průměru při maximálních otáčkách a vezmete poloviční průměr, nebo poloviční otáčky, jste na polovičním příkonu.
Jestliže je řízení a výzbroj mimo pohonů na 220/380V/50Hz, pak můžete funkčnost řízení zkoušet hned.
Jestliže na plný výkon bylo původně trafo 20kVA odběr 3x30A/380V  a potřebný hlavní jistič 100A (zapínání trafa),  pak odhaduji, že trafo/autotrafo 10kVA bude stačit na 80% obráběcích činností. Cena 10kVA trafa/autotrafa je proti 20kVA poloviční.

radekmi321:
Citace: Martin Kurka  07.02.2011, 17:58

Koukám, že na     w3.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=60&t=6313 jste byl sdílnější a fotograficky pracovitější.  Zdá se, že stroj, běžel v Německu, a že má kromě servopohonů ostatní výstroj na 220/380V /50Hz.
Jestliže je servopohon na posuvu o DC příkonu 1,4kW (151V/9A) tak bude reálný potřebný příkon transformátoru/autotransformátoru, asi daleko nižší než uvádíte.
Oni se výrobci strojů poměrně značně sichrují a s reálnou soudobostí pohonů nepočítají, vše jsou to teoretická maxima při plných otáčkách a plných posuvech a všechnomožné najednou v běhu, což v reále nikdy není. Schválně, když si reálně zvážíte, co budete na soustruhu dělat za obrobky, v jakých průměrech a jakými posuvy, dojdete k podstatně nižším potřebným výkonům pohonů. Hlavní je u soustruhu vřeteno, ostatní bývá nejvýše 1/3 příkonu vřetena, spíše méně. Odhadem potřebný výkon na vřetenu roste takřka linerně s točným průměrem a lineárně s otáčkami, když nebudete uvažovat obrábění maximálního možného průměru při maximálních otáčkách a vezmete poloviční průměr, nebo poloviční otáčky, jste na polovičním příkonu.
Jestliže je řízení a výzbroj mimo pohonů na 220/380V/50Hz, pak můžete funkčnost řízení zkoušet hned.
Jestliže na plný výkon bylo původně trafo 20kVA odběr 3x30A/380V  a potřebný hlavní jistič 100A (zapínání trafa),  pak odhaduji, že trafo/autotrafo 10kVA bude stačit na 80% obráběcích činností. Cena 10kVA trafa/autotrafa je proti 20kVA poloviční.

Tak spíš mi sem nešly dát fotky a nějak mně ani nenapadlo že bych tu řešil přímo system CNC ale jsem rád za každý názor a postupně vše doplnuju .Ale v tomhle jsem uplnej lajk a vubec mně nenapadlo že řízení muže být odděleno od pohonu a že je každé na jiné napětí i když je u stroje spoustu věcí na 240 V  nebo 220V vysvětlovali to tím že je to mezi fázemi.Zas na druhou stranu by to vysvětlovalo to že na odpojeném přívodu jsou dost slabé dráty ty by na ovládání stačili.Pokusí m se nafotit výce detajlních fotek a dát to sem když se mi povedla jedna pujdou i ostatní .

radekmi321:
Citace: radekmi321  07.02.2011, 18:33

Tak spíš mi sem nešly dát fotky a nějak mně ani nenapadlo že bych tu řešil přímo system CNC ale jsem rád za každý názor a postupně vše doplnuju .Ale v tomhle jsem uplnej lajk a vubec mně nenapadlo že řízení muže být odděleno od pohonu a že je každé na jiné napětí i když je u stroje spoustu věcí na 240 V  nebo 220V vysvětlovali to tím že je to mezi fázemi.Zas na druhou stranu by to vysvětlovalo to že na odpojeném přívodu jsou dost slabé dráty ty by na ovládání stačili.Pokusí m se nafotit výce detajlních fotek a dát to sem když se mi povedla jedna pujdou i ostatní .

Tak přikládám fotku jednoho z traf na jedné straně jsou svorky označené 200 a 220 jak rozepisuju na druhé fotce a na druhé straně 3x185   a další ruzne voltaže ale nikde jsem se nedočet výkon ale nevím zda myslí 220 voltu mezi fazema nebo podle čeho se to bere

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana