Lze v soustavě TN-S použít separátní střední vodič?

<< < (6/8) > >>

Jirka Hub:
Citace: Pavel  Majer  01.02.2011, 17:12

Vážený pane Illku,
při vší úctě, co vám říká ČSN 33 0165, čl. 3.1.1.3?

Na mne ta ustanovení působí jako požadavky na výrobce kabelů. Není tam poznámka o změně významu žíly kabelu užitím barevného návleku na oba konce takové žíly kabelu.
Nejsem RT, ale myslím, že přeznačit si mohu dovolit žíly L a N. Ale na PE bych právě s ohledem na bezpečnost nahlížel asi jinak. Nebo se mýlím?

Štefan Beláň:
Citace: Pavel  Majer  01.02.2011, 11:04

A ještě přidávám kontroverzní názor kolegy Beláně:

Z bezpečnostních důvodů,  v těchto vynucených případech, pokládám za menší zlo a méně nebezpečné řešení,  přeznačit na všech koncích zl/žl vodiče v kabelu na modro a použít tento vodič jako pracovní vodič  N. Pak je možné legálně,  v souladu s ČSN, doplnit vedení zl/žl vodičem PE, který nemusí být pod společným obložením. Pokud se jedná o ojedinělý a výjimečný případ a pod odborným dozorem, dá se toto řešení na přechodnou dobu (do doby řádné rekonstrukce) tolerovat.

Já osobně toto pokládám za větší zlo.

TO: Majer

Sleduji tuto diskuzi a váš zatvrzelý odpor pro správné řešení.
Vaše snaha posvětit uložení 3 pracovních vodičů (L1+L2+L3) pod jedno obložení a 1 pracovní vodič (N) samostatně,  je ten největší "bastl",  který je možné provést při ukládání vedení a realizaci samostatných proudových obvodů. (fool)

Jediné správné řešení je použít jeden 5ti žilový kabel a/ nebo 5x jedno-žilový kabel. Samostatné jedno-žilové kabely jednoho obvodu je nutné ukládat pod jeden společný kovový kryt a kryt uzemnit - a proč? - věřím že si na to odpovíte sám.  :)

Pavel Majer:
Citace: Štefan Beláň  01.02.2011, 18:07

TO: Majer

Sleduji tuto diskuzi a váš zatvrzelý odpor pro správné řešení.
Vaše snaha posvětit uložení 3 pracovních vodičů (L1+L2+L3) pod jedno obložení a 1 pracovní vodič (N) samostatně, je ten největší "bastl",  který je možné provést při ukládání vedení a realizaci samostatných proudových obvodů. (fool)

Jediné správné řešení je použít jeden 5ti žilový kabel a/ nebo 5x jedno-žilový kabel. Samostatné jedno-žilové kabely jednoho obvodu je nutné ukládat pod jeden společný kovový kryt a kryt uzemnit - a proč? - věřím že si na to odpovíte sám.  :)

Vážený pane,
o tom, co je větší či menší "bastl" se asi těžko domluvíme. Já hledám řešení, které nebude v rozporu s normou. váš příspěvek do dřívější diskuze i přes Vaše ujištění bohužel v rozporu s normou je - viz moje odpověď p. Illkovi. To, že správné řešení je použití pětivodičového kabele je pravda, ale ukažte mi pětivodičový kabel v průřezu 185 mm2. A v které normě prosím jste našel ustanovení o nutnosti ukládat jednožilové kabely pod společný kovový kryt?  (poklona)  za Vaši odpověď.

Štefan Beláň:
Citace: Pavel  Majer  01.02.2011, 19:10

...ale ukažte mi pětivodičový kabel v průřezu 185 mm2.....

Jirka Hub:
Pro CYKY 5x185 nemůžu najít výrobce :(

Na stránkách DRAKA jsem našel typ Vultflex mb 5G185. Trochu mne zaráží to G s ohledem na barvu žil ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana