Jak snížit příkon ohřivače 3kW, abych ho připojil na předřazený jistič 10A?

<< < (4/6) > >>

Jirka Hub:
Citace: Zdeněk5  01.02.2011, 08:53

Doplnění.Přívo dní kabel byl pouze pro osvětlení,proto 10A.Je uložen v zemi,neznám  s určitostí jeho provedení a proto chci zachovat jistič 10A.Pro řešení diodou nemám dostatečné znalosti(typ,konkrétní zapojení).Zatím je snad nejlschůdnější řešení použití ponorrného vařiče ale není to nebezpečné vzhledem k dlouhodobému provozu vařiče?
Mám možnost koupě ohřivače marimex s cenou od 1200 do 2000Kč ale s příkonem 3Kw.
Jde o bazén 4m2 s malým sluneční kolektorem který v noci značně vychladne a potřebuji ho ráno(v noci) přihřát.

Kromě funkčnosti a bezpečnostni dané aplikace, je myslím přinejmenším vhodné zvážit energeticko-ekonomickou stránku.

Ohřívač o kterém píšete je předpokládám průtokový.
A ten ponorný ohřívač hodláte do obvodu vložit s úmyslem snížit tak odběr? Budiž, podle impedancí spotřebičů se na nich rozdělí napětí a proud obvodem bude dán jejich součtem.

Ale co ten ponorný vařič bude dělat? Bude přispívat k ohřevu vody? Pokud ano, tak přes nějaký výměník? Pokud ne, bude to vyloženě zmařená a zbytečně zaplacená energie.

A ještě dotaz, jak vypadá vývod z rozvaděče pro tento obvod? Jištění proti přetížení + chránič?

Zdeněk5:
Ohřivač je průtokový.Pono rný ohřivač je další samostatnou doporučenou možností ohřevu vody.(ne současně s průtokovým)Vedení ke kterému mám přístup je třdrátové,jeden samostatný zemnící +dva vodiče, fáze a nulák ,fáze přez jistič10A.Bylo to pouze pro osvětlení,nyní je zapojena pouze filtrace.Moje znalosti dosáhly pouze ohmova zákona a výpočet s přeřadným odporem kde popisujete,že impedance spotřebičů na nich rozdělí napětí a proud obvodem bude dán jejich součtem,neumim určit a spočítat.Vychá zí mi nesmysly.Bazén používá hlavně vnouček, kterého nechci ohrozit.

Jirka Hub:
Citace: Zdeněk5  01.02.2011, 14:56

Ohřivač je průtokový.Pono rný ohřivač je další samostatnou doporučenou možností ohřevu vody.(ne současně s průtokovým)Vedení ke kterému mám přístup je třdrátové,jeden samostatný zemnící +dva vodiče, fáze a nulák ,fáze přez jistič10A.Bylo to pouze pro osvětlení,nyní je zapojena pouze filtrace.Moje znalosti dosáhly pouze ohmova zákona a výpočet s přeřadným odporem kde popisujete,že impedance spotřebičů na nich rozdělí napětí a proud obvodem bude dán jejich součtem,neumim určit a spočítat.Vychá zí mi nesmysly.Bazén používá hlavně vnouček, kterého nechci ohrozit.

To co popisuji je aplikaci ohmova zakona :)  Impedance = odpor spotřebiče (hodně zjednodušeně řečeno)
Tudíž:  R=R1+R2 ... I=U/R ... U1+U2=U=I*R1+I*R2
a tedy: U = U*R1/(R1+R2) + U*R2/(R1+R2)

Není-li ovšem rozvaděč, ze kterého hodláte to vyhřívání napájet, vybaven proudovým chráničem, přenechejte v zájmu svého vnuka i svém ohřev vody přírodním subjektům. Minimálně do doby, kdy technické řešení umožní bezpečnou instalaci.

Josef Pentoda:
Citace: Jirka Hub  01.02.2011, 15:25

To co popisuji je aplikaci ohmova zakona :)  Impedance = odpor spotřebiče (hodně zjednodušeně řečeno)
Tudíž:  R=R1+R2 ... I=U/R ... U1+U2=U=I*R1+I*R2
a tedy: U = U*R1/(R1+R2) + U*R2/(R1+R2)

Není-li ovšem rozvaděč, ze kterého hodláte to vyhřívání napájet, vybaven proudovým chráničem, přenechejte v zájmu svého vnuka i svém ohřev vody přírodním subjektům. Minimálně do doby, kdy technické řešení umožní bezpečnou instalaci.

Souhlasím, nejlepší a jediné bezpečné řešení je elektrikář.

Rudolf Šála:
Citace: Jirka Hub  01.02.2011, 09:47

A ještě dotaz, jak vypadá vývod z rozvaděče pro tento obvod? Jištění proti přetížení + chránič?

Jističe mají zabudovanou jak zkratovou tak nadproudovou spoušť, tazatel výše uvedl 10 A jistič  ;)

Citace: Jirka Hub  01.02.2011, 15:25

To co popisuji je aplikaci ohmova zakona :)  Impedance = odpor spotřebiče (hodně zjednodušeně řečeno)
Tudíž:  R=R1+R2

R - je odpor a Z - impedance  ;)

Citace: Josef Pentoda  01.02.2011, 19:05

Souhlasím, nejlepší a jediné bezpečné řešení je elektrikář.

Zlatá toť slova  (dance)

Hrát si na vlastní pěst s elektroinstala cí ve vodě bych určitě nikomu nedoporučoval, nejlepší by bylo pozvat odborníka než riskovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana