Jak spočítat přepočet množství světla z trubic na LEDky?
Jaromir Zdrazil:
Citace: Pavel Ryšavý 28.01.2011, 16:35
Na LED-ky bacha, jejoch spektrum bývá velmi nespojité, aby vás nepřekvapila neochota rostlin růst, a zárověn místo zářivě zelených rostlin cosi šedého, a místo třpytících se diamantových teter fádní bezbarvé objekty ploužící se mezi kusy dřev,
Barevné podání, navíc přefiltrované sloupcem vody vás může zklamat.
(poklona) za upozornění. I právě proto bych LEDky rád zkombinoval (pro jistotu) s trubicemi, po kterých rostou dobře a jsou osvedčeny. Četl jsem zde články o LEDkách několik dní ... tak už snad tuším co mohu očekávat a nebudu zklamán.
Akvárka co jsem viděl osvětlena LEDkami vypadala dobře. Bohužel s vysoce svítícíma LEDkama kromě aplikace v baterkách nemám osobní zkušenosti. Teda ještě jsem viděl dvě malá akvárka a ty vypadaly dobře :) Hlavně jedno, kde si borec pohrál a udělal vlastní program do picky ... simulovalo mu to i východ měsíce, atd. Mi bude úplně stačit nějaký časovač, který v určitou dobu pomalu bude přidávat intenzitu (aby je nekleplo) podle stavajího množství světla (podle mne je zbytečné jim pořád svítit 150W, když intenzita okolního světla v zimě a v létě je v misntosti diametrálně odlišná). Aspoň taková je moje současná představa. Dnes je asi nejjednoduchší tyto veci naprogramovat, ale to ja neumím. Trochu naivně doufám, že najdu někoho, kdo by mi s tím píchnul ... třeba za slivovici (loni byly výtečné slivky) ;)
Mám možná hloupý dotaz, ale existuje nějaká databáze-místo, kde by byly reálné udaje jednotlivých LEDek ... zjišťuji totiž, ze stejnou LEDku když dodávají dva dodavatelé, tak píšou odlišné informace ... a člověk má z toho zmatek v hlavě :P
To Martin H.: PWM mi něco říká ... také mám v planu je nepoštět na plný vykon, aby vydržely.
Roman Vostřel:
Nevím co jste koupil, píšete že mají 3W. Jenom pozor na jejich chlazení. 3W ledky uz docela topí a nesnášejí vysoké teploty. Montují se na chladiče nebo speciální hliníkový plošný spoj. Také nesnášejí statickou elektřinu a neopatrná manipulace se projeví po nějaké době velkou umrtností jednotlivých ledek. Žádnou univerzální databázi svítivosti nenajdete, musíte si zjistit výrobce a typ LED co máte a podle toho si najít datasheet od této součástky. Jinak nevíte ani pracovní proud.
Jaromir Zdrazil:
(poklona) , o teplotách a potřebě chlazení a dalších věcech vím ... i proto bych je nechtěl krmit na plný výkon. Budou kousek na vodní hladinou a tak si říkam, že voda je dobrý "odváděč" tepla ... specialní hliníkový plošný spoj = tím myslíte ty "hvězdice", které se dají rovnou šroubovat?
Neopatrnou manipulací myslíte přesně copak (skladování, osazování, ...)? A tou statikou = myslíte za chodu, nebo třeba při pajení?
Tou databázi jsem měl na mysli něco, jako co jsem poslal minule = borec koupil diody z různých zdrojů ... provedl určité měření a srovnaní a zjistil, že i když by některé měli podle datasheetů mít velmi podobnou svítívost, rozdíly byly veliké (někde výrobce psal pravdu a jinde si slušně řečeno vymýšlel) a hlavně své poznatky publikoval. Chápu, že pro odborníky tohle měření nemá žadnou vypovídající charakteristik u, ale pro lidi jako jsem já je to určité ... prostě když se na takový článek podívam, říká mi to, co mohu asi tak od jednotlivých značek očekávat v reálu.
Teď čekám co mi přijde v zásilce a podle toho uvidím co tam přesně bude a rozhodnu co dál. Zatím nabírám nápady a připomínky druhých. (poklona) , Jaromír
Jaromir Zdrazil:
(poklona)
omlouvám se, jestli to sem nepatří, ale napadlo mne, že se s vámi podělím ... kluk vyměnil autíčko za model - přívěšek, model auta, kterému svítí světla ... dnes přišel, že od včejšího koupání nesvítí ;D slíbil jsem mu, že se na něj podívám ... a asi nemusím popisovat me překvapení, když jsem odšrouboval dva šroubky ... posuďte sami :P
Jirka Hub:
Citace: Jaromir Zdrazil 02.02.2011, 01:04
(poklona)
omlouvám se, jestli to sem nepatří, ale napadlo mne, že se s vámi podělím ... kluk vyměnil autíčko za model - přívěšek, model auta, kterému svítí světla ... dnes přišel, že od včejšího koupání nesvítí ;D slíbil jsem mu, že se na něj podívám ... a asi nemusím popisovat me překvapení, když jsem odšrouboval dva šroubky ... posuďte sami :P
Klasika, to uvidíte ještě mockrát ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana