Jaká je spotřeba tepelného čerpadla?
Martin H.:
Citace: Ludek Novy 29.12.2010, 13:20
Byl to můj výmysl, abych mohl sledovat, jak se chová TČ - v průběhu realizace mne totiž strašil jiný projektant, že víc budu topit přímotopně, než pomocí TČ.
Aj keby ste mali správne a presné elektromery, údaje vám príliš nepomôžu. Potrebovali by ste merať aj dodané teplo.
Pri mrazivom vzduchu sa elektrina do kompresoru mení v konečnom dôsledku na teplo so zanedbateľným energetickým príspevkom od vzduchu, prakticky je to takmer přímotop*, aj keď sa elektromer záložného kotla netočí.
Pri odmrazovaní výparníka spätným chodom kompresoru je TČ dokonca v strate oproti přímotopu.
____
* slovenčiná nemá také výstižné slovo :(
Radomir Kubíček:
Spotřeba vám nemusí souhlasit, pokud odpočtové elektroměry nejsou kalibrované, ale použitý "šrot". I nové elměry v prodejně nemají kalibrační protokol, musíte si za kalibraci připlatit. Rozdíl může být také mezi elektronickým elměrem a elměrem s kolečkem. Elektronika vám napočítá i signálku LED na spotřebiči.
Ludek Novy:
to Martin H.: "Príspevok od vzduchu" je tzv COP - topný faktor TČ. Je to poměr mezi příkonem kompresoru a jím dodávaným výkonem. COP se liší podle venkovní teploty vzduchu a požadované teploty otopné vody. COP meho tepelneho cerpadla se pohybuje zhruba mezi 2 a 4 - prumer za topnou sezonu 2,54. Seriózní výrobce udává COP snížený o elektřinu spotřebovanou na odmrazování výměníku. Čili průměrně z 1kWh elektřiny je 2,54kw tepla. To mi nepřijde zanedbatelné.
Ludek Novy:
to Radomír Kubíček: Všechny elektroměry jsou elektronické. Nejde mi o setiny, jen bych rád věděl, když už mám elektroměry, jakou mám spotřebu.
Petr Liskar:
Citace: Ludek Novy 29.12.2010, 13:20
"Elektrokotel" není samostatný elektrokotel, ale "přímotopná patrona" zabudovaná uvnitř tepelného čerpadla (Toshiba Estia).
Elektrikář mi řekl, že mám hodnotu odečtenou na elektroměru přímotopu násobit třemi. Zjistil jsem ale, že to nebude pravda. Pokud bych totiž násobil třemi, vyšla by mi spotřeba vyšší, než na hlavním elektoměru ČEZu. Podle toho bych to spíš viděl, že násobit nemám.
Toshiba Estia se vyrábí v několika modifikacích, přičemž ona "topná patrona" je dle provedení jedno nebo třífázová. Jaký typ máte doma nainstalován?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana