Jaká je spotřeba tepelného čerpadla?
Ludek Novy:
třífázová
Petr Liskar:
Citace: Ludek Novy 29.12.2010, 16:50
třífázová
Znovu: Jaké je typové označení tepelného čerpadla Toshiba Estia, které máte doma nainstalováno?
Martin H.:
Citace: Ludek Novy 29.12.2010, 14:46
to Martin H.: "Príspevok od vzduchu" je tzv COP - topný faktor TČ. Je to poměr mezi příkonem kompresoru a jím dodávaným výkonem. COP se liší podle venkovní teploty vzduchu a požadované teploty otopné vody. COP meho tepelneho cerpadla se pohybuje zhruba mezi 2 a 4 - prumer za topnou sezonu 2,54. Seriózní výrobce udává COP snížený o elektřinu spotřebovanou na odmrazování výměníku. Čili průměrně z 1kWh elektřiny je 2,54kw tepla. To mi nepřijde zanedbatelné.
Nehovoril som o priemere, ale o mrazivom vzduchu, lebo som chcel zvýrazniť logický problém v sledovaní účinnosti TČ pomocou dvoch elektromerov. Ak elektromer č.1 ukáže hodnotu A a elektromer č.2 ukáže B, stále nebudete vedieť povedať, aký ste mali COP, t.j. aká bola ekonomika prevádzky TČ.
Ludek Novy:
Citace: Petr Liskar 29.12.2010, 17:03
Znovu: Jaké je typové označení tepelného čerpadla Toshiba Estia, které máte doma nainstalováno?
hydrobox HWS-1402XWHT9-E
venkovní jednotka HWS-1402H-E
Ludek Novy:
Citace: Martin H. 29.12.2010, 17:34
Nehovoril som o priemere, ale o mrazivom vzduchu, lebo som chcel zvýrazniť logický problém v sledovaní účinnosti TČ pomocou dvoch elektromerov. Ak elektromer č.1 ukáže hodnotu A a elektromer č.2 ukáže B, stále nebudete vedieť povedať, aký ste mali COP, t.j. aká bola ekonomika prevádzky TČ.
Rozumím. Reálný COP z těchto údajů asi jednoduše nezjistím, máte pravdu. COP mohu ale vyčíst z grafu v technických parametrech ze zkušebny - pokud znám venkovní teplotu a teplotu otopné vody, a to znám. O COP mi ani tak nejde, ten mohu ovlivnit pouze tím, že budu topit na co nejnižší teplotu vody.
K posouzení ekonomiky provozu ale dle mě elektroměry stačí. Dejme tomu že za prosinec protopím 900 kwh kompresorem a 100kw přímotopně. Z 90% jsem tedy topil pomocí TČ a 10% přímotopem; a to nezahrnuji zmiňované odmrazování výparníku. Kolik tepla bylo ve skutečnosti dodáno samozřejmě nevím. Jediné podstatné je nakonec účet za elektřinu... Pomocí elektroměrů chci ověřit, že jsem nevyhodil desítky tisíc za "lepší elektrokotel".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana