Preco musi byt v elektromerovom rozvadzaci istic a nie poistka?
filmarik jeden:
Volal som na ZSE a teta mi povedala,ze istenie riesia normy STN 33 2000-4-43 a dalsie. Ano,ma pravdu. Vseobecne je na istenie urceny istic A TIEZ poistka. Nie iba istic. Technik z ZSE mi na moznu vymenu istica za poistky odpovedal "NIE.Neda sa to" Zdovodnit to nemienil. Po hladani v ZSE predpisoch tam skutocne sice istic a poistka su rovnocenne,ale k elektromeru je pisane istenie IBA isticom. Moja 51 vyprsala uz velmi davno a odvtedy som cinny v inej oblasti. Avsak ako je to s moznostou poistky pri elektromere ma zaujima. Argument o rezervnych je pre mna nelogicky. Aj o moznosti plombovania v pripade zabraneniu odberu (ak to ZSE chce) pri poistkovych odpinacoch predsa je.
VIete mi niekto odpovedat?
Jirka Š. Svejkovský:
Proč trváte na pojistkách? Ty jsou odůvodnitelné v případě velkých zkratových proudů. To ale řeší pojistky v HDS. Dál už jsou jenom nevýhody. Jenom namátkou, odpínač není určen pro vypínání pod zátěží.
IM:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 20.12.2010, 22:28
... odpínač není určen pro vypínání pod zátěží.
Omyl. Odpínač není odpojovač.
Lubomír Jindra:
1. Bez ohledu na to, že dle norem mohou být užívány jističe i pojistky může si distributor stanovit pravidla jaká potřebuje.
2. Pojistka PV10 25A gG vypne při proudu 111A za 1,8s, kdežto u jističe zareaguje zkratová spoušť a jistič B25A tak vypne při stejném proudu už za 0,011s.
Distributoři nechtějí nechat síť "týrat" třeba kvůli ostatním odběratelům a životnosti. Prostě je to rozumné.
Zdenek Hejčl:
Já se domnívám, že pojistka po zkratu může při české vych..... být nahrazena silnějšími drátky či hřebíkem i laikem. (zle)
Takhle by si odběratelé v současné době ZVĚTŠILI fakticky povolený příkon bezplatně.
Kontroly pojistek u elektroměrů by musely být od provozovatele distribuční sítě permanentní. o:-)
Jistič se tak snadno ošulit nedá bez porušení plomb.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana