Mohu použít starý 3fáz.přívod jako 1fázový?
Milan Hudec:
Citace: Petr Doležal 18.12.2010, 14:05
Otázka do pranice. Co sledoval normotvůrce požadavkem na barvy po celé délce kabelů? Aby byla snadná identifikace žil při případném přerušení kabelu vřazením dalšího rozvaděče?
Chtěl zejména vyzdvihnout důležitost nulového vodiče, na ochranný vodič označený po celé délce jsem požadavek nenašel ani v této ani v doprovodné normě EN 604 46.
Pokud někdo vřazuje rozvaděč, tak dle projektu, nebo taky ne- znáte to.......,ale v každém případě by to měl být člověk na takové odborné úrovni aby veškeré vodiče prověřil at jsou barvy jakékoli.
Jirka Š. Svejkovský:
Já tuhle diskusi nechápu.
Je tu jednoznačný požadavek normy, ale vždycky se najde někdo, kdo ho bude překrucovat, bagatelizovat a bude vymýšlet způsob, jak ho obejít. Mě to někdy připadá jako národní sport.
A přitom jde o kus kabelu za pár šupů. Chápu, že lidi nemají na vyhazování, ale jsou momenty, kdy se úspora nemusí vyplatit. Jak velký by byl problém natáhnout nový CYKY 3x6 (já bych natáhl 5x6) a zapojit ho jako TNC? Při případné rekonstrukci by měl kabel připraven pro TN-S 3f.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.12.2010, 16:38
Já tuhle diskusi nechápu.
Je tu jednoznačný požadavek normy, ale vždycky se najde někdo, kdo ho bude překrucovat, bagatelizovat a bude vymýšlet způsob, jak ho obejít. Mě to někdy připadá jako národní sport.
A přitom jde o kus kabelu za pár šupů. Chápu, že lidi nemají na vyhazování, ale jsou momenty, kdy se úspora nemusí vyplatit. Jak velký by byl problém natáhnout nový CYKY 3x6 (já bych natáhl 5x6) a zapojit ho jako TNC? Při případné rekonstrukci by měl kabel připraven pro TN-S 3f.
Mám rád silné dráty, ale na osvětlení a zás. obvod v jedné sklepní místnosti CYKY 3x6?
kolejník:
Prosím vás , nic nevymýšlím. Někdo moc puntičkářský nechal u plně funkčního rozvaděče odpojit elektroměr. Proč bych měl tahat nový přívod, když tam je. Otázka zněla-jestli to může být jednofázově.
Štefan Beláň:
Citace: kolejník 18.12.2010, 18:14
Prosím vás , nic nevymýšlím. Někdo moc puntičkářský nechal u plně funkčního rozvaděče odpojit elektroměr. Proč bych měl tahat nový přívod, když tam je. Otázka zněla-jestli to může být jednofázově.
TO: kolejník
Pokud si tu starou instalaci napojíte z bytu na svůj rozvod (1fázově nebo 3fázově - obojí je možné), tak jste plně odpovědný za bezpečnost tohoto řešení a porušení platných norem. (norm)
Pokud ale přemýšlíte o znovupřipojení na síť distributora a chcete zažádat o elektroměr a budete potřebovat revizní zprávu, tak na to vám žádný normální revizní technik kladnou revizní zprávu nevystaví. Možná ale najdete nějakého "sebevraha", a ten si vezme odpovědnost na svojí hlavu.
Za peníze je dnes možné všechno - bohužel. (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana