Je nevhodnost centrálního proudového chrániče podepřena nějakou ČSN?
Jan Franěk:
Asi nechápu, o čem se zde neustále diskutuje. V podstatě všichni říkají že centrální chránič být může, ale že se to moc nedoporučuje.
Podle mne je toto provedení v souladu s normou a používání článku o tom, že se nemají obvody navzájem ovlivňovat, je jen taková obezlička, jak umlátit argumentama oponenty.
Osobně, pokud je to v projektu a investor na centrálním chrániči trvá přes věškerá vysvětlení výhod více chráničů, tak to tak klidně provedu. Nemám s tím nejmenší problém. Otázka ale byla o něčem jiném. Jestli projektant neporušil normu , když navrhnul centrální chránič. Neporušil. Jednu chybu ale udělal. Měl s investorem sednout ke stolu a probrat s ním celou instalaci, včetně rozvaděče. Tak že to vidím jen na chybu v komunikaci. Pokud se to investorovi nelíbí, má možnost požádat projektanta o nápravu.
Jinak se také snažím používat více chráničů a navíc používám jističe DPN (Bonega). Ale znám mnoho instalací, kde centrální chránič funguje už mnoho let a bez padání. Dokonce jeden můj známej i pravidelně testuje tlačítkem po 3 měsicích chránič ve své dřevostavbě (poctivec :) ) . Po cca 5 letech jsem ho jen tak zkusil změřit během jedné návštěvy a vše OK.
Kvita Ladislav:
Citace: Jan Franěk 07.12.2010, 21:47
Asi nechápu, o čem se zde neustále diskutuje. V podstatě všichni říkají že centrální chránič být může, ale že se to moc nedoporučuje.
Je to marný, je to marný, je to marný
Jan Franěk:
Citace: Kvita Ladislav 07.12.2010, 21:52
Je to marný, je to marný, je to marný
A můžete mi říci co je marné? Podle mne jen to, že odpovědí je zde už mnoho opakovaných dokola a někomu to prostě stále nestačí. Jestli máte namysli toto, tak pak souhlasím. Je to marné.
Kvita Ladislav:
Citace: Jan Franěk 07.12.2010, 22:25
A můžete mi říci co je marné?
Chci říct to, že jsem se tady snažil navzdory kladenému odporu ze strany některých diskutujích prorazit s názorem, že u dřevostavby, o které byla zmínka v původní otázce, "centrální" chránič musí být. A vy znovu přijdete s tím, že jaksi v podstatě být může, ale že se to moc nedoporučuje.
Štefan Beláň:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 07.12.2010, 21:02
Nějak to v normách nemohu najít. Mohl byste mě popostrčit, jak tento chránič řeší ochranu před úrazem elektrickým proudem? Připadá mi, že 0,3A není zrovna proud, který by někdo dokázal přežít.
TO: Svejkovský
Každý chránič je především přístroj, který se používá k zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem. To, že se používá i v případech ochrany proti požáru, je naprosto až jeho druhořadá funkce.
PS: Vy prostě stále musíte mít za každou cenu nějaké nejapné otázky a narážky na diskutující. Už byste s tím mohl skončit. :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana