Mohu napájet pětivodičovým kabelem tři zásuvkové obvody 230V?

<< < (4/9) > >>

Jan Vykoupil:
Tak mi to nedalo a zeptal jsem se na tech. podpoře OEZ, jak je to s tím čtvrtým pólem třeba u kompaktních jističů v provedení 4P. Odpověděli mi, že ten 4.pól (N) vždy jako první zápíná a jako poslední vypíná a že je to dáno předmětovou normou a platí to pro všechny přístroje bez ohledu na typ (kompaktní jističe, modulární jističe, chrániče atd.) a provedení (4P nebo 3+N). Použití 4P přístrojů tedy bezpečně problém příp. přetížení N vodiče řeší.
A na 3.harm. reagují pouze přístroje s konvenční termomagnetick ou spouští, velké kompakty s elektronickými spouštěmi na ni nereagují, příp. problém přetěžování N vodiče 3.harm tedy neřeší ani v 4P provedení. Ale to jsem už trochu odbočil... :)

Martin Mlkar:
Pane Vykoupil za ověření tady máte jedno (beer). Mám tu ale jednu technickou např. pro Schneider - nějak tam není nakresleno (u 4p jističů) kam, že mám ten N vodič zapojit  (surprice).

Citace: Jan Vykoupil  30.11.2010, 14:49

A na 3.harm. reagují pouze přístroje s konvenční termomagnetick ou spouští,  velké kompakty s elektronickými spouštěmi na ni nereagují,  příp. problém přetěžování N vodiče 3.harm tedy neřeší ani v 4P provedení. Ale to jsem už trochu odbočil... :)

Ale odbočil jste zajímavě. To bych tedy do elektronických spouští neřekl  :'(. Takže jsme např. u Schneidera do nějakých 250A v "pohodě". Nevím do kolika dělají termomagnetické spouště u OEZ. I když možná co výrobce to jiná specifikace i s ohledem na 3. harmonické.

Jan Kelbich:

...,  že ten 4.pól (N) vždy jako první zápíná a jako poslední vypíná a že je to dáno předmětovou normou a platí to pro všechny přístroje bez ohledu na typ (kompaktní jističe, modulární jističe, chrániče atd.) a provedení (4P nebo 3+N). Použití 4P přístrojů tedy bezpečně problém příp. přetížení N vodiče řeší. ...

Dobré info. Jen mi ještě není jasné, jak u těch 4P jističů poznám, který pól je určen pro N.

To Martin Mlkar : Pozor na ty elektronické spouště OEZ. Nevím jak dnes, ale kolem roku 2004, kdy jsem se k tomu náhodou nachomítl, tehdy se vyráběly spouště, kde vybavení řídil jednočipový mikropočítač (!). Já bych tím nejistil ani domovní zvonek.

Fuk Tomáš:

Tak mi to nedalo a zeptal jsem se na tech. podpoře OEZ, jak je to s tím čtvrtým pólem třeba u kompaktních jističů v provedení 4P. Odpověděli mi, že ten 4.pól (N) vždy jako první zápíná a jako poslední vypíná a že je to dáno předmětovou normou a platí to pro všechny přístroje bez ohledu na typ (kompaktní jističe, modulární jističe, chrániče atd.) a provedení (4P nebo 3+N). Použití 4P přístrojů tedy bezpečně problém příp. přetížení N vodiče řeší.

To může platit u kompaktních jističů Modeion (dělá se 4p pro jištěný i 3p+N pro nejištěný N vodič). Zapojení N vodiče je tam jednoznačně dáno.

U modulárních jističů tomu tak není.
Modulární jističe OEZ Minia:
... se dělá jen 1-pólový a 3-pólový
LPN se dělá 1-pólový, 2-pólový (2 ekvivalentní spřažené jističe),  1N (jednofázový jistič spřažený s vypínačem N),  3-pólový (3 ekvivalentní spřažené jističe),  3N (3-fázový jistič spřažený s vypínačem N).
Moeller dtto (řada PL6 obdoba ..., řada PL7 obdoba LPN). Žádné jištění N s pozdějším vypínáním N a dřívějším spínáním N se tu nekoná.

Schneider dělá C60N navíc ještě v provedení 4P (zato v českém katalogu nemá 3N, ale v mezinárodním ano, má tam 4P i 3N). Zde se jedná o 4 rovnocenné spřažené jističe - žádné odlišené spínání N.
Kdyby se některý pól lišil, musel by být nějak označen. Musela by být nějaká zmínka v katalogu, ve schématu, v návodu... Nic takového se nekoná.

Martin Mlkar:
Citace: Jan Kelbich  30.11.2010, 12:31

K tomu 4-pól. jističi bych měl poznámku : Pokud vím, tyto jističe mají 4 rovnocenné póly, což pro trojfázovou soustavu se středním vodičem není dobře. Takový jistič nezajistí přednostní odpojení fází, tak se pak může stát, že 2 nebo 3 fáze budou ještě zapnuty, zatímco N bude současně vypnut. Jak známo, tento stav může poškodit spotřebiče.
Nevím, jestli se vyrábí jistič 3+N s jištěním všech pólů.

Je vůbec možné, že 4P jistič odpojí N dříve než fázové vodiče? Abychom tu neřešili co vlastně vůbec není potřeba řešit.

... a že je to dáno předmětovou normou a platí to pro všechny přístroje bez ohledu na typ (kompaktní jističe, modulární jističe, chrániče atd.) a provedení (4P nebo 3+N).

Budu za blbce a co, že je to předmětová norma? A v jaké, že předmětové normě se píše o "přednostním" odpojováním a připojování vodiče N?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana