Jak zajistit selektivitu jištění v instalaci RD?

<< < (4/5) > >>

Jaroslav Hasala:
V souvislosti s nežádoucím vypínáním jističe před elektroměrem při spálení klasické žárovky při nízké impedanci jsem se jednu dobu celkem seriózně zabýval myšlenkou na omezení zkratového proudu pomocí malé tlumivky, která by se namontovala pod spínač. Kvůli technickým i legislativním problémům jsem to vzdal, nicméně teoreticky by to fungovat mělo. Jistě by šlo zabudovat tuto tlumivku např. do spínačů. Nebo se vydat "elektronickou cestou",  možností je více. Je to tedy spíše podmět pro některého z výrobců.

tatahub:
To Franek
"Když někomu vyhovím a provedu minimalistický zákrok, tak se to většinou obrátí proti mě, hned během prvního vypadnutí jističe, ať už k tomu byl důvod jakýkoliv. Do té doby budete králem a poté, navíc když investora poštengruje nějakej kámoš z hospody, už jen zlodějěm."

S prvním odstavcem Vaší odpovědi o laciný = 2x placený úplně nesouhlasím ,  ovšem odstavec viz výše je jeden z nej. co jsem si kdy na tomto Vašem fóru přečetl ,  pasuje na kde co. Kdybych měl takové ty body co si tu rozdáváte ,  měl byste jich plný pytel.

Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk  21.11.2010, 20:36

To co je levné, většinou za moc nestojí a nakonec to vyjde dráž, než rovnou kvalitní a definitivní řešení. Ale většinou se na to příjde pozdě.
Naprostý souhlas.  (jednicka)
A navíc "nízkonákladový" by měl být způsob podle norem, protože tam je minimum možného.
Nevím jak by šlo jít pod tato doporučení a očekávat na závěr kladnou revizi.  :-\

Citace: Jan Franěk  21.11.2010, 20:36

Ještě jedna zkušenost. Když někomu vyhovím a provedu minimalistický zákrok, tak se to většinou obrátí proti mě, hned během prvního vypadnutí jističe, ať už k tomu byl důvod jakýkoliv. Do té doby budete králem a poté, navíc když investora poštengruje nějakej kámoš z hospody, už jen zlodějěm.
Opět souhlas.
A nejde ani tak o to být označen za loupežníka, ale navíc ještě můžete být za amatéra. >:(

Citace: tatahub  21.11.2010, 20:47

S prvním odstavcem Vaší odpovědi o laciný = 2x placený úplně nesouhlasím, ...
On tam kol. Franěk píše "většinou za moc nestojí".
A v tom se rozhodně neplete.
Proč myslíte, že rozumní a hlavně zkušení investoři při výběrových řízeních automaticky vyřazují nejdražší a nejlevnější nabídky?  ;)

tatahub:
Dělá mě trochu problém to "většinou" ,  mě spíše zklamaly v životě většinou ti dražší řemeslníci ,  kdy jejich cena odpovídala spíše ceně jejich drahého vybavení nikoli kvalitě odvedené práce ,  ale třeba jsem měl jen smůlu.  

Jaroslav Hasala:
Moje osobní zkušenosti jsou takové, že většina zákazníků se dá přesvědčit k nějakému řešení, které zohledňuje nějaké rezervy do budoucna, i když to v současné době nepotřebují - pokud jim to tedy pořádně vysvětlíte. U objektů typu RD jde většinou jen o větší rozvodnici a pár "stategicky umístěných" trubek, na koncovou cenu to má jen minimální vliv. Nicméně v budoucnu to může ušetřit spoustu práce a komplikací.
Např. u RD se obvykle snažím umístit podružnou rozvodnici někam na obvodovou zeď, s tím, že připravím rezervní trubky ven z objektu (do země) a dále do půdního prostoru. Potom lze celkem jednoduše napojit jak něco venku, tak třeba i něco na střeše  ;)

Při jedné "polorekonstruc i" jsem např. použil tento model :
Udělala se nová přípojka nn, elektroměrový rozvaděč a podružná rozvodnice. Zlikvidovala se stará all-in-one dřevěná skříň, stávající okruhy se připojily do nové podružné rozvodnice. Elektroměrový rozvaděč měl i přípravu pro HDO, i když v té době nebyla zapotřebí. Podružná rozvodnice vypadala celkem komicky, protože v poměrně velké skříni byl jen hlavní vypínač, jeden chránič a tři jističe - více okruhů ve staré instalaci nebylo. Do rozvodnice byly dále připraveny trubky - do země, do půdního prostoru a nejvíce jich bylo ukončeno pod stropem v zavíčkovaných krabicích KO 100. Když po nějaké době došlo na rekonstrukci vnitřní instalace, bylo to velmi jednoduché - odvíčkovaly se krabice KO 100, protáhly se potřebné kabely, díky sníženým stropům (SK) se jen na příchytky připevnily hlavní trasy ...
Šlo to poměrně rychle a hlavně bez nějakých větších destrukcí :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana