Proč je nutné provést uzemnění PE v soustavě TN-S po 100m?

<< < (3/11) > >>

Milan J.:
Ano máte pravdu, přiznávám se bez mučení, že jsem to napsal blbě :-(  Jak napsal pan Schwarz v posledním bodu, pokud by došlo k poruše vodiče PE mohlo by to být velice nebezpečné. Je tedy nutné provést přizemnění dle ČSN 33 2000-4-41 N12 (ČSN 33 2000-4-41 ed.2 NB.2). Odpor pro přizemnění vodiče PE má být max. 15 Ohm, dle poznámky č.1 (ČSN 33 2000-4-41 ed.2). Ale pokud bude provedeno přizemnění na HOP, která má odpor např. 2Ohm, tak potom proud, který může max. procházet je 115A. Co se stane v případě, když bude zkratový proud např. 2kA?

Fuk Tomáš:
Citace: Milan J.  18.11.2010, 00:26

...Ale pokud bude provedeno přizemnění na HOP, která má odpor např. 2 Ohm, tak potom proud, který může max. procházet je 115A. Co se stane v případě, když bude zkratový proud např. 2kA?

Takový zkratový proud poteče, když bude impedance poruchové smyčky 0,115 ohm - tedy v situaci, kdy bude PE v dobré kondici. Přizemňování PE se dělá pro případy, kdy PE v tak dobré kondici není.

Milan J.:
Norma ČSN 33 2000-4-41 stanovuje jako max. odpor přizemnění 15Ohm, tímto přizemněním se impedance smyčky moc nezlepší. Jaký to tedy má smysl, pokud se budeme bavit o ochraně automatickým odpojením od zdroje. Proč je tedy dostačující pro normu 15 Ohm? Je jasné, že toho v některých situacích nelze dosáhnout (nepočítám do toho vnitřní část budovy kde je HOP, bod rozdělení atp.) ale přijde mě to jako nesmysl tedy těch max. 15Ohm.
Možná by mě pomohlo, kdybych věděl jak spočítat změnu impedance smyčky mezi L-PE při připojení přizemnění o hodnotě 15Ohm ale předpokládám, že to nebudou "žádné velké změny".

Rozmahel Vladimír:
Tyto věci počítá program Sichr. Kontaktujte tvůrce programu. Pro běžného elektrikáře postačí vědomí, že se musí přizemňovat po každých x metrech, ve vlastním rozvodu vždy u HR, atd... 15 Ohmů u jednoho zemniče je dle mého soudu dohodnutá hodnota logikou čím méně tím lépe, stanovená s ohledem na technické možnosti zeminy u nás.

Jiří Schwarz:
Citace: Milan J.  18.11.2010, 02:46

Možná by mě pomohlo, kdybych věděl jak spočítat změnu impedance smyčky mezi L-PE při připojení přizemnění o hodnotě 15Ohm ale předpokládám, že to nebudou "žádné velké změny".

V síti TN by zdroj (trafostanice,...) měl mít hodnotu uzemnění do 5 Ohmů, síť jako celek by měla mít do 2 Ohmů.
Impedance smyčky v rozvaděči bývá pod 1 Ohm. Když z toho budeme počítat "polovinu" na vodič PE, neměl by mít mezi zdrojem a rozvaděčem v místě odběru větší impedanci než 0,5 Ohmu. Tady asi "přizemnění" někde mezi 10-15 Ohmy nic zásadního nezmění (za stavu, kdy je vše jak má být)

15 Ohmů je kompromis. Výrazně horší uzemnění ztrácí význam, výrazně lepší je často technicky a finančné náročné.

A protože je energetická síť koncipována tak, že zpravidla až k hlavnímu rozvaděči je to TN-C s vodičem PEN, bylo by to na velkou diskusi jak moc je dobře minimalizovat hodnoty přizemnění, protože pracovní proud středního vodiče (v síti TN-C je to PEN) pak více teče "zemí".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana