Mohli byste mi nadimenzovat fotovoltaiku?

(1/3) > >>

MíraR:
Problematice téměř nerozumím, ale pořídil jsem nové solární panely Canadiansolar CS6P - 8ks 230Wp (vše by mělo být rozložené do dvou sekcí po čtyřech panelech a dvěma solárními regulátory 40A)

Rád bych vše ukládal do akumulátorů zapojených do 24V, a spotřebovával přes měnič 230W / 2500-5000W.

1. Nedokáži spočítat počet akumulátorů které potřebuji, odhaduji 10x 100Ah
2. Potřeboval bych tip na měnič 24V/230V sinus

Novostavba, acu uskladněné v garáži-součást domu

Baterie - v omezeném množství mám přístup k automobilovým bateriím 12V/100Ah z výroby, které mají vadný potisk. Sice jsou méně vhodné, ale za pár korun by byla škoda je nevyužít. (nebo vše mohu připojit na baterie 24V vysokozdvižnéh o vozíku, který mám v garáži a občas používám - acu je 90%)

Původní otázka: Kolik baterií k solárním panelům 8x 230Wp + měnič?

halik:
Citace: MíraR  08.11.2010, 11:11

Problematice téměř nerozumím, ale pořídil jsem nové solární panely Canadiansolar CS6P - 8ks 230Wp (vše by mělo být rozložené do dvou sekcí po čtyřech panelech a dvěma solárními regulátory 40A)

Rád bych vše ukládal do akumulátorů zapojených do 24V, a spotřebovával přes měnič 230W / 2500-5000W.

Novostavba, acu uskladněné v garáži-součást domu

Baterie - v omezeném množství mám přístup k automobilovým bateriím 12V/100Ah z výroby, které mají vadný potisk. Sice jsou méně vhodné, ale za pár korun by byla škoda je nevyužít. (nebo vše mohu připojit na baterie 24V vysokozdvižnéh o vozíku, který mám v garáži a občas používám - acu je 90%)

Původní otázka: Kolik baterií k solárním panelům 8x 230Wp + měnič?

10 akumulátorů 12V 100Ah, by mělo být schopno pojmout maximální možnou denní výrobu z těchto panelů (cca 15kWh),  v průměru 3denní. Osobně bych doporučoval spíše tyto baterie zapojit do série na 120VDC. Výhodou je, že lze použít standardizovan é žárovky na 120V, které by šlo napájet přímo z baterií. Také jsou podstatně nižší ztráty v rozvodu (25x menší než při 24VDC). V průmyslu se s oblibou používá zálohovací napětí 110VDC (např. ve velkých rozvodnách, pohony, apd.),  takže by neměl být problém sehnat měnič 110VDC/230VAC potřebné dimenze.

Petr Liskar:

to míníte mít dva nezávislé AKU packy nebo co vás vede k použití dvou regulátorů?
Skutečně máte regulátor nabíjení, který na svém vstupu snese 140 Voltů?

Nelze odpovědět bez dodatečných informací. Kapacita je dána tím, jak dlouho bez nabíjení to má na baterky běžet a hlavně kolik z toho chcete tahat...

KIPLC-4000 (umožňuje dobíjení AKU ze sítě) nebo  KIPSLC-4000 (má navíc regulátor dobíjení z FV panelů)

Baterie - v omezeném množství mám přístup k automobilovým bateriím 12V/100Ah

Tyto baterie jsou naprosto NEVHODNÉ pro cyklické vybíjení/nabíjení, odepíšete je daleko dřív, než kdyby byly v autě...

Josef Pentoda:
To>MíraR.

Problematice téměř nerozumím, ale… dům jsem stavěl od střechy
Novostavba, acu uskladněné v garáži-součást domu…. A sežere vám kyselina auto, jestli dříve nevybouchnete !
Protože problematice vůbec nerozumíte dejte ruce pryč a nechte to odborníkům.
To je jediná cesta jak za vaše prostředky dosáhnout nějakého rozumného užitku.
Tedy vaše nakoupené komponenty a vypracovat projekt. Potom realizovat, protože se toto dílo dotkne i stávajících rozvodů v domě, aby to mělo vůbec nějaký smysl  Ostrovní systém není jenom jen tak.

MíraR:
Pro mne, jsou tyto rady nad zlato.

Při stavbě nízkoenerg. domu s tepel. čerpadlem, bych na další investici do solárních panelů prostě nedosáhl. Dnes jsem pořídil panely za 1/2 nynější ceny, a rád bych našel kompromis mezi ztrátami, kvalitou, cenou a pod.

Elektrikář, který nám prováděl instalace, mi při mé zmínce o solárním systému oznámil, že tyto zdroje nemá rád, a dělat to prostě nebude :)

Pokoušel jsem se tel. kontaktovat několik "solárních" firem, ale narazil jsem buď na to, že tak malý systém prostě nedělají a nezajímá je to, nebo mi začali nabízet měniče, regulátory, a zařízení za nehorázné peníze. Většinou vše ale končilo přiznáním, že s ostrovními systémi a jejich deriváty nemají zkušenosti.

Proto zkouším něco pochytit od vás, abych při jednání např. s firmou neodkýval nesmysl.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana