Jak rozdělit instalaci bytu na jednotlivé obvody s uvažováním soudobosti?
Pavel Horský:
Mirku, být tebou, postavil bych si vedle domu malou rozvodnu, tak 5x4 metry. Jak Tě znám, nebyl by za chvíli pro tebe problém ji naplnit. ;) ;D
Jan Franěk:
Aktuální zakázka - jeden RD
Dva rozvaděče 160x60cm
a ten třetí 140x80cm. o:-) o:-) o:-) o:-) o:-) o:-) o:-)
Snad se do toho vejdu. o:-) o:-) o:-) o:-) o:-) o:-) o:-) o:-) o:-) domácí neustále přidává další požadavky. Možná dojde ještě na další rozvaděč.
Lukáš Rotrekl:
Budem se hecovat kdo víc? ;D
RD - 3x pole v2200 x šířka 600, + 3x nástavec na SLP do stropu tj cca 60cm..., když viděl investor množství kabelů, který leze ze stropu a z podlahy, tak ho málem švihlo, ale zatím platí bez problémů (dance)
No a mě málem švihlo taky, protože z těch rozměrů začínám mít strach, aby se to tam vešlo... :o
Jaroslav Klinský:
Podle mých zkušeností je ta skříňka 18Mod. malá - začnu tím, že bych tam použil i hlavní vypínač z bezpečnostních důvodů, koupelna - použít samostatný obvod pro pračku, zásuvku pro hol. strojek, fen - již by šlo spojit s tou ložnicí. Obývací pokoj - určitě samostatný obvod. Kuchyňská linka - určitě alespoň 2 obvody vzhledem ke spotřebičům tam používaných - nemusí se použít společně, ale když ano, tak jistič vypadne, pro myčku určitě samostatný obvod. Indukční deska - je společně i s troubou? Pokud ne, tak počítat ještě další obvod pro troubu. Bude někde zásuvka pro PC? Raději ji provést jako samostatný obvod. Chrániče - není dobré a ani praktické dát vše na jeden chránič. Pro lednici obvykle používám samostatný jistič s chráničem. A co ochrana před přepětím? A dále rezerva těch asi 25%, jak zde již bylo uvedeno. Nepočítal jsem to, ale těch 36 mod. rozvodnice je tak akorát.
Vít Rotrekl:
No co mám já zkušenosti tak, byt kde je topení a vaření na plynu stačí 24 mod. V případě vaření na elektrice a osazování více chráničů (není to úplně od věci) tak bych taky šel do 36mod. Nicméně z praktických zkušeností stačí těchj 24modulů. Ale to záleží na každém konkrténím případě.
v tom vašem výčtu bych šel do toho 24modulového (pakliže to máte dostatečně promyšlené a nebudete nic přidávat.
Jinak jak píší kolegové přepěťovky jsou fajn věc, ale pokud nebude stupeň 1 někde v hlavním domovním rozvaděči tak stupeň 2 v bytovém rozvaděči toho sám o sobě moc nezachrání.
Naopak nesouhlasím s tím že pro PC je nutný samostatný okruh. Dnes je naprosto běžný notebook, s tiskárnou max. nějaký router, modem a na to vám bohatě stačí 2 dvojzásuvky. Pokud ovšem jste člověk který se prací na PC živí (práce s grafikou videem atp. tak vám nebudou stačit ani 4 dvojzásuvky ;) )
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana