Jak rozdělit instalaci bytu na jednotlivé obvody s uvažováním soudobosti?
Jirka Špaček:
Dělám rekonstrukci bytu 2+1 a rozvaděč mi vyšel velikosti 18, Není to na malý byt nějako hodně?
Nejsem si moc jistý nadimenzováním ., jestli je potřeba řešit sousobost spotřebičů. El. výbava bytu:
trouba 3,6kW - 16A
ind. deska - 3x16A
mikrovlnka (1,2kW) + lednice (150W) + zásuvka prac. plochy - 16A
myčka (1,8kW topné těleso) + zásuvka kávovaru (1,5kW) + zásuvka prac. plochy - 16A
zásuvky koupelna + ložnice - 16A
zásuvky obývák + chodba - 16A
světla kuchyň + koupelna - 10A
světla obývák + ložnice - 10A
otopný žebřík - 6A 2pól
+ 4 pozice chráníč 3x25A
Jde mi o to, aby byly okruhy vhodně rozděleny, ale jestli jich není mnoho.
Původní otázka: Vhodně dimenzované okruhy bytu?
Petr Doležal:
Zkuste toto.
Kamil Táborský:
Jde hlavně o to,jestli máte dostačující průřez a počet žil přívodního kabelu a také odpovídající hlavní jistič před elektroměrem.
Ve vašem případě je nutností,mít hlavní jistič min 3x20A.
Co se týká počtu modulů v rozvodnici,tak nevidím žádný problém v použití rozvodnice s 18 moduli. Vždy si nechte nějaké místo v rozvaděči pro připojení dalších jističů,stykačů apod.
Dejte si hlavně pozor na správné rozfázování jističů,aby nedocházelo ke zbytečnému vypadávání hlavního jističe.
Václav 3:
Rozvaděč použijte štítkový a tak velký, aby zbylo min. 25% prostoru jako rezerva pro budoucí rozvoj elektroinstala ce. Nesmyslná miniaturizace vede jen k potížím. Na zásuvky u prac. stolu použijte alespoň ještě jeden samostatný jistič, není nic vzláštního, že kuchařka ohřívá v MW troubě, frituje hranolky a potřebuje si ohřát trochu vody v konvici. Také přívod pro aut. pračku by měl být samostatný.
Miroslav Minařík:
Citace: Václav 3 06.11.2010, 04:21
Rozvaděč použijte štítkový a tak velký, aby zbylo min. 25% prostoru jako rezerva pro budoucí rozvoj elektroinstala ce. Nesmyslná miniaturizace vede jen k potížím.
Přesně tak ...
Když jsem navrhoval rozvaděče u nás doma, byl jsem za blázna, že tak velké. Dnes to vypadá na vysekání a výměnu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana