Mohu udělat společný okruh pro venkovní světla a zásuvku 230V ?

(1/6) > >>

PajaN:
Mohu udělat jeden okruh pro tři venkovní světla a jednu zásuvku 230V? Jistič 16A, kabel Cyky 3x2.5mm2 - krabice + věneček a na něm zapojena 3 halogenová světla 150W (možná 500W) vodičem 3x1.5mm2 + zásuvka kabelem 3x2.5mm2 pro běžné použítí (umístěna u vchodu do domu) - vysavyč na úklid auta, vrtačka, flexa či podobné nářadí? By to bylo přes chránič - spíše jističochránič 16A, 30mA. (samozřejmě bych si musel pohlídat příkon spotřebiče zapojeného do zásuvky v případě rozsvícených 500W halogenů - spotřebič do 2000W, nepočítám ale že bych večer něco kutil na dvoře).

Oliver Mička:
No keď v tomto obvode použijete kábel Cyky 3x1,5 tak cely tento obvod by ste museli istiť maximálne 13A ističom. Najlepšie by bolo urobiť dva okruhy jeden zásuvkový a jeden svetelný (pre prípad halogénov 3x500W ). Ja by som použil jeden prúdový chránič 25A/1N/003 a za ním zapojil istič B16/1 na vonkajšiu zásuvku a B10/1 na svetelný okruh.

V takomto prípade nemusíte strážiť príkon, keby že náhodou vysávate a budete mat pustené aj halogény.. 

pilar:
Mě když elektrikář napojoval kuchyňská světla nad pracovní desku, tak mi to napojil také vodičema 1.5 Cu, které připojil v blízké krabici zásuvkového okruhu. Jištění je samozřejmě 16A, ale říkal že 1.5 Cu, když je přes chránič, tak být může.

Oliver Mička:
Citace: pilar  31.10.2010, 11:17

Mě když elektrikář napojoval kuchyňská světla nad pracovní desku, tak mi to napojil také vodičema 1.5 Cu, které připojil v blízké krabici zásuvkového okruhu. Jištění je samozřejmě 16A, ale říkal že 1.5 Cu, když je přes chránič, tak být může.

chránič nechráni vedenie proti skratu ale obvod proti unikajúcemu chybnému ( reziduálnému prúdu )

pilar:
Vím, jak funguje chránič. Prostě jsem jen uvedl, že mi elektrikář ze zásuvkové krabice vytáhl vodič 3x1,5 a ten mi  ve zdi vyvedl nad linkou, na který napojil světla, dvě zářivky. Zásuvky mám 3x2,5 jištěné 16A. Také bych tazateli doporučil okruhy na světla a zásuvky ven rozdělit, já mám ale také pod jištěním 16A světla kabelem 1,5 i když se jedná asi jen o metr délky (od krabice ke světlu). Zatím vše funguje, prý vodič 1,5 16A vydrží.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana