Kolik okruhu lze připojit na proudový chránič?

(1/2) > >>

Jarda Vratislav:
Hledal jsem a pročítal diskuze,ale nikde jsem se nedočetl, kolik může být zapojeno zásuvkových okruhů na FI /30mA Konkrétně se mi jedná o přidání (dopojení) dalšího okruhu v kuchyni (prac.zásuvky) na již zapojený okruh koupelny,který je přes chránič.Samozř ejmě nový kuchyňský okruh má své jištění  :) Kolik vlastně se může zapojit okruhů na jeden chranič?
PS. V jedné testové otázce se o tom mluví,ale tam se jedná o staveništní rozvaděč (myslím,že odpověď byla 6...)

Jiří Schwarz:
Ono to není omezeno, ale z praktických důvodů není vhodné mít na jednom chrániči moc okruhů, je lepší více chráničů.

Pokud zásuvku v koupelně používáte pro pračku, není dobré řešení mít na stejném okruhu i zásuvku v kuchyni, kde se dá předpokládat připojení mikrovlnky, rychlovarné konvice,...
Když bude pračka "ohřívat",  další silný spotřebič na stejném okruhu už by přetěžoval jistič a ten by mohl vypadávat.

ČSN doporučují samostatný okruh pro podobně výkonné spotřebiče (kolem 2000W a více)

Zdenek Hejčl:
Záleží na tom, kolik A zatížitelnosti má proudový chránič. Je to 25, nebo 40 A?
Pokud celkové proudové zatížení nepřesáhne jeho maximální hodnotu je to OK.
A je třeba počítat s proudovou rezervou nikdy nadoraz.
Nebo použít cháničojističe na každý samostatný okruh.  o:-)

Jan Franěk:
Citace: Jarda Vratislav  21.10.2010, 18:39

PS. V jedné testové otázce se o tom mluví,ale tam se jedná o staveništní rozvaděč (myslím,že odpověď byla 6...)

Ale jablka a hrušky nejsou stejné.

Jak už psali kolegové. Zatížení je do maximální hodnoty jmenovitého proudu. Zpravidla 25A, nebo 40A, v běžných bytových instalacích. Ale není dobré to využívat do maxima. Pak hrozí brzká závada.

Také bych doporučil kuchyň na jiný chránič, než koupelnu. Osobně také preferuji více chráničů z důvodu spolehlivosti a hlavně komfortu užívání takové elektroinstala ce.

Jarda Vratislav:
Citace: Jiří Schwarz  21.10.2010, 22:57

Ono to není omezeno, ale z praktických důvodů není vhodné mít na jednom chrániči moc okruhů, je lepší více chráničů.

Pokud zásuvku v koupelně používáte pro pračku, není dobré řešení mít na stejném okruhu i zásuvku v kuchyni, kde se dá předpokládat připojení mikrovlnky, rychlovarné konvice,...
Když bude pračka "ohřívat",  další silný spotřebič na stejném okruhu už by přetěžoval jistič a ten by mohl vypadávat.

ČSN doporučují samostatný okruh pro podobně výkonné spotřebiče (kolem 2000W a více)

Ten "kuchyňský" okruh bude zapojen samozřejmě samostatně na jistič 16A/1.....
Mám to chápat,že na chránič 25A/30mA nelze zapojit 2x okruh 16A ? Např. zásuvku koupelna+zásuvku venkovní,příp. zmiňovanou zásuvku kuchyň?
 (poklona)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana