Také si doma svítíte tepelnou koulí?

<< < (6/7) > >>

Lubomír Jindra:
Když jsme u toho spektra - byl jsem na koncertě Chinaski a překvapilo mě jak moc záleží na spektru světla pro ostrost mého vidění. Brýle nemám ale na dálku už to není úplně ono.
Byl jsem celkem daleko a když bylo pódium osvětleno jasně do červena, viděl jsem skoro jen rozmazané fleky a naopak když bylo pódium osvětleno jasně do fialova viděl jsem ostřeji než za slunenčího dne, až jsem byl překvapený jaké detaily na tu dálku rozeznávám.
Ještě jsem to nestudoval, nevím zda je to má oční vada, nebo všeobecná vlastnost lidského oka.

Jan Kelbich:
Citace: Lubomír Jindra  19.10.2010, 19:27

Byl jsem celkem daleko a když bylo pódium osvětleno jasně do červena, viděl jsem skoro jen rozmazané fleky a naopak když bylo pódium osvětleno jasně do fialova viděl jsem ostřeji než za slunenčího dne, až jsem byl překvapený jaké detaily na tu dálku rozeznávám.

To mi připadá trochu zvláštní. Já nejhůře vidím v modré části spektra. Např. logo české spořitelny - při pozorování z dálky v noci logo vidím normálně (je červené),  ale nápis nepřečtu (modrý). To by celkem souhlasilo i s jasovou rovnicí, pro televizní základní barvy Re,  Ge,  Be platí :

UY'=0,299 UR'+0,587 UG'+0,114 UB'

Tuším, že právě křivka spektrální citlivosti oka by měla vysvětlovat i ostrost vidění v závislosti na vlnové délce (buněk citlivých na jas má oko více než buněk citlivých na barvy).

SMILEK:
Tedy, rozebírat vliv Purkyňova jevu na krhavý zrak elektrikáře tápajícího ve tmě po zdroji blackoutu zde nebudu ;). Ale z vlastní zkušenosti potvrzuji obrovský rozdíl mezi barevným podáním různých typových řad zářivek a úsporek. Třeba zářivka řady 9xx (např. 965) má zcela jiné světlo než obdobná z nižší řady při stejné barevné teplotě. Bývá tedy dobré přihlédnout i k indexu Ra. Je třeba zkoušet (osobně mi vyhovují kombinace dvou trubic 9xx s různou barevnou teplotou pod mléčným krytem). Je to někdy docela alchymie, přijít na nejlepší kombinaci. Ale ve finále (pohoda při práci) to pocitově stojí za to.
Co se týká otázky - tepelné koule už skoro nikde nemám a neměnil bych. Dávají zoufale málo světla na jednotku příkonu.

Luboš Vintera:
mohu povrdit, že práce pod umělým osvětlení zářivek ať lineárních, či kompaktních, a ostrost vidění, respektive rozeznávání, je značně odlišná výrobek od výrobku. Již více jak deset let běžně kupuji tyto výrobky (snažim se šetřit) a proto mne velmi zajímalo, proč jsou tyto rozdíly.

Schopnost oka rozeznávat správně barvy slunečního spektra se liší jedinec od jedince. Ale žádný jedinec nemůže své schopnosti, nebo neschopnosti sám posoudit, protože z principu to ani nelze. Celý život se pohybuje ve stejném prostředí osvětleném sluncem a žárovkou a na svoji určitou schopnost (schopnost oka) si od narození zvykl.
Rozdíl pozná až ve chvíli náhlé  změny vlastní( např. nemoc oka),  nebo změny zdroje světla.
A zářivky, zvláště staršího provedení, vyzařují světlo s velmi nízkým indexem barevného podání, rovněž tak kompakty, zvláště ty tescové za 27,- Kč  s indexem 60 nejsou schopny podat barvy, tak jak je oko potřebuje (je zvyklé ze slun. svitu).

O trochu dražší zářivky s teplotou chromatičnosti 4000K a výše a indexem 80 jsou na tom o něco lépe. Ale kdo chce skutečný zdroj světla, pod kterým se nejen cítí dobře ,  ale hodlá i normálně bez namáhání oka déle pracovat, použije zářivku s indexem 90 a výš. Je sice nejméně dvakrát tak drahá, jako kvalitní 4...,6.../80, ale kdo ji někdy vyzkouší, už jinou nebude chtít. Je to diametrální rozdíl.

Je veliká škoda, že není nějaká  široká osvěta zákazníků (a hlavně prodavačů),  aby pochopily rozdíly ve výrobcích a jejich značení na obalech a s tím související účel použití. Běžný spotřebitel se podívá tak leda na watáž a pak nechápe, proč ta zaručeně srovnatelná se žárovkou, navíc desetkrát tak drahá,  mžourá jako svíčka  a nelze při ní ani válet těsto, natož číst.

Domnívám se, že hlavní příčinou je snaha výrobců na nových trzích prodat produkty, jejichž kvalita je za zenitem nových techologií výroby.

Jan Kelbich:
Citace: Fuk Tomáš  15.10.2010, 21:41

Německý podnikatel Siegfried Rotthäuser ....

A teď mě napadá : wolfram-argonové variátory prodávat nebude ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana