Kdo ví jak pracuje zařízení aktivní hromosvod?

(1/13) > >>

midob:
Existuje někdo, kdo může referovat kladně o tomto zařízení?
Plní nadšení jsou především jeho prodejci, protože výsledná marže je vyšší, než na klasických hromosvodech.
Kolega byl v Trenčíně na veletrhu ELOSYS a stál vedle prodejce, který popisoval vstřícný výboj. Když ho v přednášce přerušil a zeptal se ho zda zná ohmův zákon. Odpověď zněla "ako s tým súvisí takéto niečo?".

Ale abych byl kritický také do vlastních řad, tak i u nás existuje celá řada "prostaticky zaprděných" elektrikářů, kteří by si něco takového sami na střechu nedali, ale instalují to a revidují ostatním.

Je tu takový nějaký hrdina?

Jirka Š. Svejkovský:
Jste elektrikář, tak si na otázku odpovíte sám.
Aktivní "hromosvod" není nic jiného, než jímač, který má zvyšovat šanci zásahu. Existuje nějaký důvod, proč šidit ostatní části LPS? Naopak.

Jiří Schwarz:
"Je tu takový nějaký hrdina?"

Já znám jiné hrdiny!
Třeba před několika týdny jsem viděl instalovat na starší domek (částečně rekonstruovaný s novou střechou) úplně nový hromosvod, hřebenové vedení, 2 jímače na koncích, jeden uprostřed cca o 0,5 metru vyšší než komín, 4 svody, spojení s okapy.
A to je "všechno".
HOP není, antény možná v ochranném prostoru, ale dostatečná vzdálenost se nedá vyčíslit (jak ji vypočítat, když není HOP?)

A "věřím že majitel i motér věří",  že se nikdy nic nestane, montér bude "spokojený",  že dostal prachy za to, že udělal "ochranu" před bleskem,...

A možná podobně k tomu přistupují i výrobci a prodejci aktivních hromosvodů - věří, že jejich výrobky moc zásahů nedostanou, nějaká vedlejší výboj zvládnou a pokud to tam práskne natvrdo, postaví obhajobu na tom, že by to "jiná konstrukce" taky nemusela vydržet.

Jan Alin:
Citace: Jiří Schwarz  11.10.2010, 21:59

Já znám jiné hrdiny!
Třeba před několika týdny jsem viděl instalovat na starší domek (částečně rekonstruovaný s novou střechou) úplně nový hromosvod, hřebenové vedení, 2 jímače na koncích, jeden uprostřed cca o 0,5 metru vyšší než komín, 4 svody, spojení s okapy.
A to je "všechno".
HOP není, antény možná v ochranném prostoru, ale dostatečná vzdálenost se nedá vyčíslit (jak ji vypočítat, když není HOP?)

A co byste majiteli doporučil? Při svém doporučení vezměte v úvahu že měl stávající hromosvod obdobného provedení, střechou zatékalo a tak ji dal opravit. Provedl opravu nebo dělal nový hromosvod? Prosím zkuste navrhnout konkrétní kroky a konkrétní řešení co by měl majitel domku udělat, cenu úprav a emoce s tím spojené bych zatím nechal mimo diskuzi.

Aktivní hromosvod pokud jsem se dostal k návodům tak měl kdesi hluboko v dokumentaci napsáno že ostatní ochrana před bleskem musí být provedena podle platných předpisů (není to přesná citace, tu už nepamatuji). Podle mě je aktivní jímač jen doplněním a možná dle prodejců vylepšením jinak normální ochrany před bleskem a v případě nahrazení aktivního jímače normálním by měl být hromosvod dál podle platných předpisů. Já osobně ho považuji jen za způsob jak vytáhnout z lidí peníze a jeho realizaci nedoporučuji. Když ho někdo požaduje tak se slušně rozloučím a jdu pryč.

Jan Franěk:
No, možná jen Bůh.  ;D  .

Pak možná pár "věřících" a sem tam nějaký prodejce.

pokud vím, tak se zatím neprokázal žádný účinek tohoto zařízení. Myslím vědecky. Zatím je to postavené na tom, že co není zakázané, je dovolené a na šikovnosti obchodníků.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana