V čem je inteligence inteligentních instalací?

<< < (5/8) > >>

Jura Krikl:
Peníze radši prožijí v drahých autech:-).Investoři většinou neví co chtějí, respektive netuší co všechno lze instalovat a jak to lze používat. U auta se to všeobecně ví, protože výrobci se se zákazníkemn nebaví a prostě to tam dají.
Samozřejmě pokles cen se dá očekávat, ale nebude to asi rychlost jak ve světě výpočetní techniky.
Stále ale bude platit: chcete kvalitní inteligentní instalaci tak si připlaťte. Toto platí v každém oboru, tak i v tomto odvětví elektriky. Z toho plyne i odpověď panu Molákovi. Kvalita se zas tak často opravovat nemusí a na druhé straně stále se pláče nad bastlíři a hospodskými jakoby elektrikáři. Který hospodský radil zvládne tuto instalaci, která se tváří složitě, přitom v podstatě zas tak složitá není. Často vyleze z investorů otázka, která evidentně pochází z výčepu. Většinou triviální argumenty, které jednou větou smetete ze stolu.
Více než uspory to přináší pohodlí (Klima v autě vam take usporu nepřinese). Teď jsem řešil ekvitermní regulaci elektrické podlahy a na trhu  jsem regulátor co to umí nenašel, a systém bez problému to zvládá.
TO Pavézka: Můžete se obrátit, pokud to bude v mých silách rád pomůžu :-D. To co jsem uvedl byly hrubé odhady s rezervou spáchané za 10minut bez podkladů.

Petr Doležal:
Toto se napsal dobře :

Často vyleze z investorů otázka, která evidentně pochází z výčepu.

Ukládám si to do sbírky citátů !

Miroslav Minařík:
Z mého pohledu si opravdu nemyslím, že tyto systémy jsou o "návratnosti",  ale především o komfortu. Podobně jako u toho auta ... Jak se vyčíslí návratnost klimatizace?
Souhlasím s tím, že investoři neví, co chtějí, někteří pouze neví co by mohli chtít, a jiní tyto systémy chtějí proto, že to nemají všichni. A někteří z nás (i já) to chtějí aby si měli s čím hrát! :-) 

Jura Krikl:
Zatím je opravdu nastavení systémů na technikovi. Lidé nevědí spíše co všechno lze řídit a jak. I když už se pár investorů našlo, kteří přesně definují co chtějí. O to to bývá jednoduší v programování.
Jako hračka je to poněkud drahé, a moc zábavy to neskýtá.
Uspory bych také uplně nezatracoval, i když priorita to určitě není.
Nějaký čas bude ještě trvat než inteligentní instalace bude zažitá jako jedna z možností.
Nejhorší případ je, když investor je "zásadně" proti a potom rok dva po kolaudaci se řeší, nebo spíše bastlí, ovládání kde čeho, a pak to finančně vyjde v šílených sumách. Jednou jsem dokonce RD raději celý předělal, protože už fantazie investora nebyla možná uspokojit klasickou instalací, samozřejmně s jeho souhlasem a finačně ještě ušetřil, ale byl to specifický požadavek na řízení domu.
Možná by stálo se této problematice více věnovat.
Chtěl jsem se zeptat, zda se vám jeví ideální řídit dům přes internet, nebo vyhovuje komunikace pomocí sms. Zapínat a vypínat světla z internetu mi připadá trochu hloupé a nepraktické. SMS se mi jeví jako dostatečné rozhraní, zvláště když umí i odesílat analogové hodnoty.  (poklona)

Dzerdzinskij:
Rozhodně je lepší internet, dá se to ovládat z PDA a pod. Taky se na to pak dá kde co nabastlit - třeba příchod videohovoru od ženy může zapnout projektor v místnosti, kde se právě pohybuju...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana