V čem je inteligence inteligentních instalací?

<< < (3/8) > >>

Jiří Fuksa:
To: Libušák
Mýlite se. Právě jsem to dopočítal. Pro výše uvedený RD mi to vyšlo
1 678 324,60 Kč včetně DPH. Pro výpočet byly použity ceny z 1.dubna.

Stanislav Pavézka :
Jak je patrné,tazatel zkoprněl a zůstane u starého osvědčeného způsobu, kde je životnost zaručena ,údržba minimální.Cena od 80 - 200 tis.
Na žaluzie si dá např soumrakové čidlo za 800,-,na kotel termostat za 3000,-.Za těch zbývajících 1 500000 postaví i celý dům.

Jura Krikl:
TO Fuksa Pavézka: Buď jste se nesetkali s investorem, který chce vědět za co své peníze dává, což vám upřímně závidím, nebo neumíte odhadnout cenu elektriky v domu, tak jednoduchém jako je RD. Z mé zkušenosti každý investor chce vědět co to bude zhruba stát, než kývne na PD. On vztah plné důvěry a na konci to srovnáme téměř vždy přináší zlou krev a hádky.
Jedna varianta je dělat dle jednotkových cen předem daných, nebo podle rozpočtu a už se nepitvat ve výkazech výměr a skutečností.
Odhad na RD systému RF Xcomfort:
Světelné obvody 35 vývodů z toho polovina stmívatelná :100 000Kč
Zásuvkové rozvody 60 zas 230V :50 000Kč
Rolety a vrata 15ks :60 000Kč
MaR objektu vč ekvitermní regulace podlah 8 zon: 80 000Kč
Komunikační a řídící členy komunikace GSM vč softw. pro dům ve standartním nastavení: 120 000Kč
Rozvaděče : 30 0000Kč
Podlahové topení (toto je opravdu střelba - zavisí na ploše): 60 00Kč
Dokumentace HZS kordinace a podobné práce:30 000Kč
Celkem cca 530 000Kč bez DPH. Zaokrouhlíme na 550 000Kč a mame i rezervu.
To je zhruba všechno, je to bez zednických prací sekání kopání.
Na slaboproudy by mohlo stačit 50 000Kč a to je dost.
Přístroje jso uvažovány v základních verzích.
Není to složité a za 10min má investor představu co ho to bude stat. Funkce systému jsou už věcí programování. Je důležíté mít dostatek senzorů a akčních prvků, co se s nima bude provádět je v těchto počtech zcela jedno. Jen je třeba nechat pár peněz na programování.

Miroslav Bardoděj:
Já bych měl takový malý dodatek k těm úsporám inteligentních instalací:

Namontoval jsem si ve svém RD 15 žaluziových relé, která mají vstup individuální a centrální, a mají takovou tu paměť, že podržením ovladače déle než sekundu to sepne na delší dobu (člověk to nemusí držet celou dobu běhu jak blbec). Nemá to nic společného s BUS systémy, celé je to realizované pomocí silových spínačům i vodičů, ale:

Jedno relé má příkon 4VA. Mám jich tam 15, takže jako trvale zapnutá 60W žárovka. Denně to celé spotřebuje 1,5 kWh jen tím, že to hlídá, jestli náhodou nebudu chtít hýbat s roletami. Za rok to je 550 kWh, takže cca 2000 Kč.

Já si nestěžuju, je to cena za komfort. Ale s těmi úsporami inteligentních instalaci bych byl opatrný (s tvrzením, že tím klesají provozní náklady, v rozsahu běžného rodinného domku - u větších budov může být situace jiná). Nevěřím, že BUS systémy na tom budou výrazně lépe. Vlastní spínací prvek bude mít spotřebu menší, jenže je tady akční člen, a zdroj také nepracuje se 100% účinností, že ?

U každé instalace BUS systémů by mě tedy zajímalo, kolik celý systém spotřebuje "naprázdno",  to znamená bez energie, která je vlastními akčními členy regulována. Náklady na provoz je nutné přičíst k "odpisům" za navýšení ceny instalace, oproti klasice.

Takže, já bych spíše upozorňoval na vyšší komfort, než že se tím šetří.

Jura Krikl:
TO Barfofěj:  4VA je dost velký příkon pro režim standby. Aktory které používám mají v režimu Standby max 0,2VA, což pro dům, který jsem v předchozím příspěvku odhad činí 12VA = 400Kč/rok + řidící tablo 3VA = 100Kč/rok. pokud uvažíme levnou sazbu (podlahové topení) tak jsme zhruba na 200Kč/rok. Sám jsem překvapen, nikdy jsem to nepočítal. Díky

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana