Může se při znovuzapnutí hlavního jističe přepnout sazba na nízký tarif?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Přepne i tarif na elektroměru nebo jenom sepne stykač?

Petr Starosta:
Ptávě že přepne i tarif! Paní domácí o tom ví, že jí to dělal nějaký vykutálený elektrikář kvůli uspoře energie. Až tam zas pojedu, vyzjistím značku el.měru a HDO, třeba by vám to pomohlo. Samotnýho by mě to totiž zajímalo.

Petr Krištof:
To:Zdeněk Hejčl
Nic ve zlém ale psal jsem o cívce v elektroměru na kterou je trvale při zapnutém hl. jističi přivedena L1
a na druhý vývod cívky je připojen N z HDO,který přepíná tarif. Protože je to veřejná diskuze,dále
se nebudu rozepisovat abych příp. nedal návod kutilům.
 ;)

Jiří Schwarz:
Ve starších instalacích se někdy objevuje "chybička",  jistič pro HDO je připojen až za hlavní jistič.
Tím by se vypnulo napájení pro HDO.
Neznám všechny používané typy HDO, jestli si po obnovení dodávky "pamatují" stav před vypnutím, jestli se "neResetují"...

Václav 3:
Pokud jsem měl příležitost zjistit, tak naše i dovezená HDO používají paměťová relé s permanentními magnety a přepínají se pouze impulsem, takže stav po zapnutí by měl odpovídat stavu před vypnutím a dále způsob vysílání datových informací zajišťuje obnovení stavu v určitých intervalech, takže ani vypnutí před přepnutím HDO do vysokého tarifu by nemělo zajistit trvalý provoz na NT po zbytek dne.

Ovšem najdou se různí experimentátoř i, kteří vymýšlejí fígly, jak elměr a HDO obelstít. Mohu je ujistit, že na všechny časem dojde, protože technika používaná k odhalování různých podvodů jde také dopředu. Praktiky černého komanda ČEZu neschvaluji, ale skutečné zloděje je třeba bít hlava nehlava.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana