Co říkáte na poloviční svit žárovky pomocí jednocestného usměrnění?

(1/4) > >>

Jakub Š.:
Dostal jsem nápad jak provést levnou a jednoduchou regulaci světel bez použití stmívače.
Předem říkám, že jsem slaboproudař.
Podstatou by bylo jednocestné usměrnění v případě polovičního výkonu.
A ptám se jestli toto někdo zkoušel na 230V.
Mám takto vyřešenou stolní lampičku u postele (12V) a chci se zeptat jestli někdo vidí problém v použití na 230V jako životnost žárovky, ztrátový výkon na diodě apod.
(samosebou dioda musí mít patřičné parametry).  
Provedení by bylo dvojitým instalačním vypínačem a pokud by byl sepnut jeden svítilo by to na půl (proud by procházel jen přes jednu diodu - jedna půlperioda),  pokud by se seply oba svítilo by to naplno (proud by šel oběma diodama).

Návrhy, nápady, poznámky ?

schéma přiloženo

Jakub Š.:
aha.....tak nic vyzkoušel jsem zapojit světla přes diodu a je znatelné poblikávání  :-[ ........... takže nezbývá nežli použít stmívač..... takže buďto udělat fázovou regulaci pro světlo.... (triak, diak, kondík, poťák, filtr)....nebo ho koupit....

Jan Alin:
Citace: Jakub Š.  19.09.2010, 13:08

Návrhy, nápady, poznámky ?

Když se použila svíčková žárovka myslím 15W s dlouhým vláknem tak se vlákno rozkmitalo a vytvářelo to efekt hořící svíčky, ovšem životnost to neprodlouží a stačí jedna dioda.

Jirka Š. Svejkovský:
U toho řízení triakem nezapomeňte na odrušení. Mohl byste se dostat do konfliktu se sousedy.

Martin H.:
Ja som to zbastlil niekedy okolo roku 1983. A už vtedy to blikalo.

Neviem, či má význam nasadzovať triakové stmievače, lebo žiarovky s vláknom sú ohrozený a vymierajúci druh a nové alternatívy si so stmievačom nebudú rozumieť.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana