Co je to roční/měsíční rezervovaná kapacita?
Jirka Hajšl:
Kvůli vyúčtování elektřiny bych potřeboval vysvetlit pojmy roční rezervovaná kapacita a měsíční rezervovaná kapacita a také pojem čtvrthodinové maximum ? jak se počítají, myslím jak dojít ke správným hodnotám a také co je přesně čtvrhodinové maximum, jestli jsem to pochopil spravně, tak je to maximalní odběr ve MWh za nepřetržitou čtvrhodinu ... případně by stačil nějaký odkaz, kde je vše vysvetleno, na google.com jsem bohužel našel jen formuláře ...
Zdenek Hejčl:
Před nějakým časem jsem pracoval na velínu energocentra jako rozvodný a pamatuji se že byl sjednán odběrový diagram s VČE podle kterého se korigoval odběr elektrické energie. Tento diagram se sjednával měsíčně s povolenými čtvrthodinovým, hodinovým maximem odběru a maximálním hodinovým odběrem v době nejvyššího zatížení rozvodné sítě, které se dodržovalo. Nasmlouvaný odběr se musel odebrat, neboť byl zaplacen nebo se neodebralo a smáli se dodavatelé energie. Tento diagram sjednával energetik podniku na VČE podle potřeb a odběrů jednotlivých provozů. Podotýkám, že toto platilo pro velkoodběratel e. Obrátil bych se na distributory energie určitě sdělí víc.
Jirka Hajšl:
no on nám řekl, o to se nestarejte, já tomu taky nerozumim ... tak se ptám tady protože nám výšlo, že za MWh dáme 7,14 Kč, to je trošku moc ...
Pavel Černý:
Pane Hajšle,
pravděpodobně jste myslel 7,14 Kč za kWh. Čvrthodinové maximum je hodnota, kterou lze v časovém úseku 15 minut odečíst z elektroměru. Příklad: zavázali jste se ke čtvrthodinovém u maximu např. 150 kWh. Vždy tomto časovém úseku nesmí dojít k překročení nasmlované hodnoty. Tedy např. v době od 8:00 hod. do 8:15 hod. suma odběru nebude vyšší než 150 kWh. Jestliže prvních 5 minut není odběr žádný a dalších deset minut je odběr 200 kW, nemá na čtvrhodinové maximum vliv. Podstatná je suma za časový úsek. Při překročení čtvrthodinovýc h maxim je vám účtována přirážka - pokuta a cena za elektřinu pak velmi rychle narůstá. Zdá se, že po překročení je cena dvojnásobná. Více najdete na www.eru.cz v cenových rozhodnutích.
Martin Škopek:
Na stránce:
http://www.eon.cz/cs/info/dictionary.shtml
lze stáhnout výkladový slovník pojmů z elektroenerget iky. Předpokládám, že uvedené pojmy tam budou podrobně vysvětleny. Dále si myslím, že při podpisu smlouvy s dodavatelem by měly být tyto pojmy definovány, nebo alespoň uveden odkaz na jejich přesné definice v nějakých všeobecných podmínkách dodavatele.
Divím se Vámi citované odpovědi zástupce dodavatele - v dnešní době, kdy jim tam každému jde o místo... asi bych to tak nenechal...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana