Inbusový nebo i m b u s o v ý klíč?

<< < (4/6) > >>

Karel Kosina:
Hledal jsem také v několika zahraničních lexikonech.Zde je na zadání INBUS výsledek.
Inbus-Schlüssel,Handelsname für Schraubenschlü ssel zum Einsetzen oder Lösen von Innensechskant schrauben (engl.socket head cap screw),zusammengezogen aus der Vorsilbe von Innensechskant und den Initialen der Herstellerfirm a Bauer und Schaurig,früher Sechskantsteck schlüssel (engl.hexagon head socket wrench oder hexagon box wrench) genannt.
Zdatní jazykoznalci jistě přeloží celé,zkráceně uvedeno INBUS=obchodní jméno pro -klíče.
Jinak po zadání inbus většina mnou použitých lexikonů pro tento výraz nic nenalezla.

Petr Petr:
Ať je to jak je to, rozhodně to není spisovné, a v normě nic takového nenajdete (i když každý přesně ví oč jde).
podle české je to "hlava s vnitřním šestihranem",  podle německých je to "Innensechskant",  anglických "(hexagonal)socket head cap" fr. "tete  cylindrique (a six pans creux)".  jen v jednom případě je veden jako ochr. známka Inbus-Ripp (se speciálně upravenou hlavou). Je pravda, že v anglických textech se častěji najde pod "imbusem".   Petr

Miroslav Minařík:
Díky všem za svatou trpělivost při hledání pravdy u takové "relativně" bezvýznamnosti . Ještě zřejmě přibudou další zjištění, protože jsem rozhodil sítě i mimo tuto diskuzi. I když samozřejmě mám starosti zcela jiné "červík stále hlodá"....
Alespoň mám kam odkázat dalšího útočníka, který nás bude napadat, že máme v tomto slově chybu.

Jan Půhoný:
Jak jsem se docetl, puvodni vyraz je odvozen od nazvu firmy Innensechskant (der Herstellerfirm a) Bauer und Schaurig ... takze INBUS, ovsem dale stoji: Varianta "inbus" je sice etymologicky chybná, ale je rozšířená nejen v češtině, ale i např. v němčině a angličtině. Lze ji tedy považovat nejen za chybu, ale i za výsledek jazykového vývoje.

Radek Hirják:
Vždy jsem používal název i m b u s o v ý  k l í č (imbusák),  který používají i lidé v mém okolí, ale odborný název je zástrčný klíč šestihranný viz norma
 ČSN 23 0710.

Norma byla sice zrušena 1.4.2001, ale název klíče by měl být platný stále, protože
existuje např. i zástrčný klíč čtyřhranný, nástrčný klíč na šestihran, nástrčný klíč na čtyřhran, ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana